IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota направи мобилна тоалетна за инвалиди

Разработката на нестандартния проект е отнела повече от 3 години

Подобна новина вероятно ще предизвика доста шеги по адрес на японския производител на автомобили, но той заслужава поздравления за това, което е направил. В случая става дума за подвижна тоалетна за инвалиди, чиято разработка е отнела на Toyota повече от 3 години.


Toyota тоалетна


Всичко започва през 2019 г., когато екипът на от подразделението Vision Design на Toyota получава невероятната задача да проектира тоалетна, която обаче да не бъда просто пластмасова кабина с лого на Toyota. Тя трябва да бъде мобилна и лесно достъпна за хора със специални нужди – тези в инвалидни колички.

Готовият прототип трябваше да бъде тествана преди летните олимпийски игри в Токио през 2020 г., но пандемията от Ковид отложи събитието с година. Резултатът вече е налице, като тоалетната има чиния с няколко сантиметра по-висока от нормалното, за да бъде адаптирана към по-широк кръг потребители и техните нужди. Парапетите са монтирани по такъв начин, че да позволяват завъртане на инвалидна количка на 360 градуса.


Toyota тоалетна


Яркият интериорен дизайн със специални капандури създаде топло, привлекателно пространство, но това се оказа грешка, тъй като светлите подове лесно показват следи от инвалидни колички и стават много хлъзгави. Toyota ревизира дизайна с по-тъмни, текстурирани подове.

Що се отнася до преносимостта, оригиналният дизайн изискваше самозадвижващо се гърне, което можеше да се мести, но в края сметка беше направен обикновен трейлър, който да се тегли. Toyota използва конструкция с пяна, поставена между тънък метал, подобно на хладилните ремаркета. Разработена е и водна система с малък обем, подобна на тези, използвани в японските влакове-стрели, което значително намалява потреблението на вода.


Още снимки на необичайния проект на Toyota - вижте в галерията:


Според Toyota Times, промените по тоалетната продължават. Тя дебютира по време кръга от Световния рали-шампионат в Япония през 2022 г., като потребителите посочиха какво трябва да се подобри. Със сигурност нейното създаване ще предизвика доста шеги по адрес на японската марка, но в крайна сметка тя е направена, за да помага на хора, които не са толкова мобилни. И те могат да се насладят на дейности на открито, които останалите приемат като даденост.

0 от 500
  • #6
    4 rate up comment 4 rate down comment
    До 4. ( преди 10 месеца )
    Будалкат те меринджей,кой ще те вземе в Тойота ?Ти не си свикнал да работиш,чешеш клавиатурата денонощно.Бадева хляб ядеш и само пълниш ***.
  • #5
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 месеца )
    Мобилните тоалетни ще ги слагат на зарядните на Тесла.Да не замърсяват докато чакат на зарядните.
  • #4
    4 rate up comment 4 rate down comment
    До 3 ( преди 10 месеца )
    Това ще е от трудно до невъзможно. Виждах някакви шансове в момента в който изхвърлиха Акио Тойода няколко часа след излизане на финансовите резултати на Тесла, но като гледам поне на думи продължават неговия кyрс. Ако това не е само замазване на очите, докато действат за преминаване към електромобили, нямат много големи шансове и ще поемат по пътя на blackberry и nokia. Ще си останат в историята като легенди, каквито наистина бяха. Може да не личи, но аз уважавам миналите успехи на toyota!
  • #3
    5 rate up comment 2 rate down comment
    Лудория ( преди 10 месеца )
    До 1-ви - човек, кандидатствай за меринджей на Тойота, за да им помогнеш да оцелеят.
  • #2
    4 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    "Toyota направи мобилна тоалетна" че те досега какво произвеждаха?
  • #1
    4 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    Браво на toyota! Добре са се ориентирали към неща от които разбират повече отколкото от автомобили. Все пак трябва по някакъв начин компанията да оцелее когато спрат да им купуват автомобилите, защото са се заинатили като blackberry, че никой няма да си купува смартфон без копчета и продължават да произвеждат аналога на смартфон с физически бутони, докато конкyрентите им като страничен бизнес произвеждат и инсталират навсякъде по света зарядни станции и батерии за съхранение на енергия.