IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota направи мобилна тоалетна за инвалиди

Разработката на нестандартния проект е отнела повече от 3 години

Подобна новина вероятно ще предизвика доста шеги по адрес на японския производител на автомобили, но той заслужава поздравления за това, което е направил. В случая става дума за подвижна тоалетна за инвалиди, чиято разработка е отнела на Toyota повече от 3 години.


Toyota тоалетна


Всичко започва през 2019 г., когато екипът на от подразделението Vision Design на Toyota получава невероятната задача да проектира тоалетна, която обаче да не бъда просто пластмасова кабина с лого на Toyota. Тя трябва да бъде мобилна и лесно достъпна за хора със специални нужди – тези в инвалидни колички.

Готовият прототип трябваше да бъде тествана преди летните олимпийски игри в Токио през 2020 г., но пандемията от Ковид отложи събитието с година. Резултатът вече е налице, като тоалетната има чиния с няколко сантиметра по-висока от нормалното, за да бъде адаптирана към по-широк кръг потребители и техните нужди. Парапетите са монтирани по такъв начин, че да позволяват завъртане на инвалидна количка на 360 градуса.


Toyota тоалетна


Яркият интериорен дизайн със специални капандури създаде топло, привлекателно пространство, но това се оказа грешка, тъй като светлите подове лесно показват следи от инвалидни колички и стават много хлъзгави. Toyota ревизира дизайна с по-тъмни, текстурирани подове.

Що се отнася до преносимостта, оригиналният дизайн изискваше самозадвижващо се гърне, което можеше да се мести, но в края сметка беше направен обикновен трейлър, който да се тегли. Toyota използва конструкция с пяна, поставена между тънък метал, подобно на хладилните ремаркета. Разработена е и водна система с малък обем, подобна на тези, използвани в японските влакове-стрели, което значително намалява потреблението на вода.


Още снимки на необичайния проект на Toyota - вижте в галерията:


Според Toyota Times, промените по тоалетната продължават. Тя дебютира по време кръга от Световния рали-шампионат в Япония през 2022 г., като потребителите посочиха какво трябва да се подобри. Със сигурност нейното създаване ще предизвика доста шеги по адрес на японската марка, но в крайна сметка тя е направена, за да помага на хора, които не са толкова мобилни. И те могат да се насладят на дейности на открито, които останалите приемат като даденост.

0 от 500
  • #26
    0 rate up comment 0 rate down comment
    биг Ве Це ( преди 9 месеца )
    За първи път виждам каравана-тоалетна. Прекалено голяма е.
  • #25
    7 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    Тойотке, и досега знаехме, че произвеждаш нужници.
  • #24
    15 rate up comment 2 rate down comment
    Гостенино ( преди 10 месеца )
    Пак ли функционалната неграмотност те тресе? От трудно до невъзможно ще е оцеляването на toyota в настоящия и вид. Ти какво мислиш по въпроса? Как виждаш бъдещето на toyota след 5 и след 10 години? Навлизането на електромобилите ще се отложи ли, както ти нашепва в ушенцето toyota, а ти ВЯРВАШ ли ВЯРВАШ на тази секта, която ти е замъглила мисленето?
  • #23
    3 rate up comment 22 rate down comment
    Гост ( преди 10 месеца )
    Да има къде електрофилите да акат,като ги напъне на зарядна станция.
  • #22
    2 rate up comment 19 rate down comment
    Гост ( преди 10 месеца )
    "Това ще е от трудно,до невъзможно".Ти сериозно ли мислиш форумен спейшълисте някога да работиш за фирма като Тойота?Няма да трудно,а абсолютно невъзможно.Теб и за чистачка на кенефите в Тойота няма да те вземат.В Тойота вземат работяги,не дървени философи.
  • #21
    9 rate up comment 3 rate down comment
    До 20 ( преди 10 месеца )
    Пак ли функционална неграмотност? Как пък веднъж не схвана смисъла на написаното от първия път а все трябва да ти се обяснява дума по дума в 10 поредни изречения за да се правиш на най-глупавият човек в света. Колко пъти да ти се обяснява че не е нужно да се представляваш защото ти се получава от първия път и всеки път. Разбрахме го вече и не е нужно да ни го натрапваш. Хайде опитай се да цитираш къде искам да ставам мениджър в toyota? Греда а? Пак излезе най-глупавият в коментарите.
  • #20
    2 rate up comment 15 rate down comment
    Гост ( преди 10 месеца )
    Меринджей в Тойота??? Самочувствието ти надхвърля многократно възможностите ти.
  • #19
    8 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    Ето ти и нагледно, защото вие сте ненадминати скептици и дори когато стоите и гледате с очите си жирафа заедно с вуте си говорите е па таково животно няма и е невъзможно да има. youtu.be/NWf7OINtRsc вероятно поне слушалки си виждал на живо и знаеш за какво ти говоря? Когато правя нещо по-сложно от шофиране или наблюдаване на технологични процеси, които изискват моя намеса през 10-15-20 мин. и повече, тази същата кака ми чете на ушенце някоя книга свалена от читанка. Знаеш ли поне какво е книга?
  • #18
    10 rate up comment 3 rate down comment
    До 16 ( преди 10 месеца )
    Не само чета, а и пиша в движение. Хората са измислили както програми които да ти четат текста, така и програми на които да диктуваш за да го пишат. Хората са казали, work smart not hard. Ако не знаеш английски хората са измислили и програма за превод. Преведи си го сам!
  • #17
    8 rate up comment 2 rate down comment
    До лудетината ( преди 10 месеца )
    Опитваш се да се измъкнеш с риторика, но не ти се получава. Илон Мъск го прави открито като произвежда желани за клиентите автомобили. Клиентите му ги купуват без никой да ги задължава. Както виждаш въпреки лобирането от страна на toyota и ударите под кръста, като с милионите си купиха закони които да спрат субсидиите за Тесла за последните две години, въпреки че toyota продължи да ги получава както и всички останали конкyренти на тесла, най-продаваният електромобил си остана Тесла.