IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes изпревари Tesla и в Калифорния

Германците първи получиха разрешение за използане на автопилот от 3-о ниво

Mercedes-Benz става първата автомобилна компания, получила сертификат от щата Калифорния за продажба на серийни превозни средства, оборудвани със системи за автоматизирано шофиране от ниво 3. Това означава, че някои модели на марката ще могат да се карат на най-големия пазар в САЩ без взаимодействие между водача и машината.


Mercedes-Benz автопилот


Системата Drive Pilot на автомобилния производител ще се предлага като опция за моделите S-Class и EQS, моделна година 2024, като първите автомобили, оборудвани с технологията, ще бъдат доставени на клиентите в края на 2023 г.

„Mercedes-Benz Drive Pilot е единствената в света система SAE ниво 3 с международно валидно типово одобрение. Тя използва изключително усъвършенствана архитектура на превозното средство с множество сензори, позволяващи комфортно и безопасно условно автоматизирано шофиране. Сертифицирането от властите в Калифорния, а преди това и в Невада, още веднъж потвърждава, че сме на прав път,” коментира Маркус Шефер, главен технически директор, отговарящ за развитието и доставките в Mercedes.

Използването на системата означава, че шофьорът на автомобила, оборудван с Drive Pilot, ще можете да махне ръцете си от волана и да не мисли за трафика, а да се съсредоточи върху други дейности, включително приложения на централния дисплей на автомобила. Това ще е възможно на определени магистрални участъци със скорости до 40 мили в час. Водачът обаче трябва да е готов да поеме пълен контрол над автомобила по всяко време.

В бъдеще Mercedes иска да подобри системата и да я накара да работи със скорости до 80 мили в час. В помощ на автомобилния производител са компании като Nvidia и Luminar, предоставящи различни компоненти за Drive Pilot. Освен това Mercedes иска допълнително да разшири достъпността на системата до други щати в Америка и други региони по света.

0 от 500
  • #3
    6 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    За да получи, първо трябва да поиска. А Тесла НИКОГА не се интересувала, нито е заявявала, че иска да разработва ниво 3. Тя разработва ниво 5 и то не е готово, за да иска разрешение.
  • #2
    7 rate up comment 4 rate down comment
    Лудория ( преди 10 месеца )
    Питанка, не си прав. Най-продавано МПС е някакъв модел мотопед на Хонда.
  • #1
    8 rate up comment 15 rate down comment
    Питанка ( преди 10 месеца )
    Това хубаво, а защо към момента най-продаваното МПС от какъвто и да е вид на планетата Земя е... Модел Y? Не разбирам. Светът се превърна в грoбище за yбийци на TESLA.