IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Едно легендарно съперничество се подновява – Manta срещу Capri

Емблематичният модел на Opel се завръща като електрически SUV

Скоро в гамата на Opel съвсем скоро ще дебютира нов SUV с изцяло електрическо задвижване, за който ще бъде възродено легендарното име Manta. Така се казваше модел на германската марка, произвеждан от 1970 до 1988 г.


Opel


Opel вече показа рестомода Manta GSe ElektroMOD (на снимката), но новият електромобил ще изглежда напълно различно, твърди Motor1. Очаква се, че неговото серийно производство да стартира през 2025 г., като той ще играе важна роля в новата стратегия на марката. Тя предвижда до 2028 г. Opel да се превърне в изцяло електрическа марка.

Информацията за новата Manta е оскъдна, но въпреки това някои неща са известни. Най-верятно това ще бъде SUV-купе, за да може да се различава Grandland и Mokka. На подобен стил вече залагат много от конкурентите – Renault пусна Rafale, а Peugeot изкара ново 408.


Opel


Бъдещият модел ще замести и Insignia, която беше извадена от гамата на Opel в края на миналата година. Той ще донесе редица нови решения, които ще се използват и за други модел – като еволюцията на Opel Vizor (отличителната предна част с черен панел и LED светлини), например.

В основата на възродената Manta ще бъде платформата Stellantis STLA Medium - архитектура, която поддържа както модели с предно предаване, така и задвижване на всички колела. Електрическият SUV ще получи батерии с капацитет 87 и 104 кВт/ч, осигуряващи пробег до 700 км. Платформата ще блести и по отношение на ефективността, с възможност за зареждане на автомобила за малко над 10 минути и среден разход под 10 кВтч на 100 км (в момента средните показатели на SUV-автомобили са около 15-20 кВтч/100 км.


Opel


Всичко това означава, че моделът на Opel ще споделя архитектурата с бъдещия SUV/кросоувър на марката Lancia, който се очаква да носи името „Gamma". По неофициална информация двата модела ще се сглобяват в един и същи завод – в Мелфи.

Най-любопитното е, че появата на нова Manta означава възраждане не само на името, но и на едно емблематично съперничество от 70-те години на миналия век. Моделът на Opel ще трябва да се изправи срещу Capri – бъдещ SUV на Ford, който също получава название от историята на марката.


0 от 500