IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Евро 7 окончателно закри един сегмент в Европа

Skoda обяви, че се отказва от малкото комби Fabia

Производството на текущата Skoda Fabia Combi приключи миналия ноември, а сега чехите обявиха официално, че се отказват от модела. Плановете на марката предвиждаха неговото ново поколение да бъде качена на конвейера през тази година, но новият екологичен стандарт Евро 7 налага промяна.


Skoda Fabia


През 2020 г. Томас Шефер, който по това време беше главен изпълнителен директор на Skoda, а сега е ръководител на марката Volkswagen, обяви, че Skoda пусне нова Fabia Combi на пазара тази година, тъй като марката е поела ангажимент да предлага достъпна и практична мобилност в началните сегменти.

„Постигането на новите цели за емисии с предстоящото законодателство Евро е свързано с много високи разходи. Затова и можем да обявим, че комбито Fabia няма да получи наследник“, каза говорител на Skoda пред Automotive News Europe.

Всъщност, това е последното малко комби, което все още се продаваше в Европа. Съперници на Skoda в нишовия сегмент бяха Renault с Clio и Peugeot с 207. Чехите успяха да продадат 3013 бройки от модела през първото тримесечие, което е спад с 49% спрямо същия период на миналата година.


Skoda Fabia


През последните години производителите на автомобили все повече изместиха фокуса си от малки хечбеци и комбито към SUV, тъй като се стремят да увеличат маржовете в сегмент, който е уязвим на покачване на цените, както поради засиленото законодателство, така и по-високите разходи за суровини.

Изпълнителният директор на Skoda - Клаус Зелмер още през април предупреди, че регулациите за емисиите Eвро 7, както се предлагат в момента, ще означават сериозно увеличение на разходите за Fabia.

„Искаме да уважаваме климата, но ако настоящият проект стане реалност до 2025 г., ще трябва да поставим технология в колата, която или все още не е разработена, или е толкова скъпа, че автомобил от 15 000 евро в Европа вече ще струва 18 000-20 000 евро", обясни Зелмер.

Новите екологичен стандарт трябва да влезе в сила през юли 2025 г., като голяма част от производителите вече се обявиха срещу въвеждането му. Причината е, че те трябва да вложат огромни средства в нови технологии за постигане на ниски вредни емисии, вместо същите пари да отидат за разработка и производство на електромобили.


0 от 500
  • #4
    16 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    "Евро 7 окончателно закри един сегмент в Европа" - глупости. Киа/Хюндай не планират спиране И20, Стелантис също обещаха още едно поколение на Корса/С3/308/Ипсилон. Не съм чул и Тойота и Хонда да готвят спиране на Джаз и Ярис. Това че ВАГ го спират не значи всички.
  • #3
    12 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    Целия концерн ВАГ върви към закриване заради Евро 7, затова е големия вой. На немския технологичен "гений" му остава единствено да купува евтини батерии и силова електроника от китайчетата. Херберт Дийс добре им го каза, но им стигна акъла само да го изхвърлят като мръсно коте.
  • #2
    14 rate up comment 9 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 10 месеца )
    Европейското безумие ще се обърне и ще захапе Европа за задните и части! Евро-Фашизмът не може да просъществува още дълго и за това спор няма!.. Въпросът е дали изтрезняването няма да е прекалено късно, за да се спаси Европа или ще е безвъзвратно обречена (п.с. Може да се смеете колкото искате на казаното, не веднъж съм се смял последен)
  • #1
    13 rate up comment 14 rate down comment
    бабун ( преди 10 месеца )
    Спирайте всички коли с ДВГ. Само електрички от 100 бона нагоре. Да живее ЕС ,вещицата Урсула и малката и сестра Бербок................Май скоро много хора у нас ще замечтаят чичко Путин и нас да "освободи" като юго-источна Украйна!