IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо не трябва да включвате климатика веднага след стартиране на двигателя

Това действие вреди на акумулатора, на разхода на колата и на здравето ви

Дебатът за това дали е редно или не климатикът да се активира незабавно след стартиране на двигателя бушува с пълна сила от доста години. Всеки шофьор има своята версия по въпроса. Но какво е най-полезно за автомобила и водача - ви разказваме сега.


климатик


Ние сме привърженици на факта, че наистина е по-добре да не включвате охладителя веднага, а да изчакате поне няколко минути. В крайна сметка в жегите купето на колата е много горещо. Горещите пластмаси, особено при по-старите коли, отделят различни вредни вещества. Шофьорът вдишва, да речем, бензенови фракции, а климатикът ускорява процеса.

Да не забравяме, че и изпарителят се загрява. Ако не се почисти , тогава бактериите също навлизат в назофаринкса през въздуховодите, причинявайки различни вирусни заболявания. Така че е по-лесно да отворите прозорците, за да освободите бързо горещия въздух, отколкото да карате климатика да се напряга. 

Не забравяйте и, че компресорът се върти от работата на захранващия блок. А всеки двигател с вътрешно горене, след стартиране има повишено натоварване. Той се нуждае от енергия, за да завърти коляновия вал, но ако пуснете и климатика го товарите с още един потребител на енергия, а той все още не е готов.

Не е лесно и за акумулатора, който е принуден да дава повишен стартов ток. Ако постоянно държите климатика включен, при всяко стартиране се получава хронично недозареждане на батерията. Генераторът вече не е в състояние да го компенсира. Тоест батерията постепенно ще започне да се изтощава и скоро ще трябва да бъде изхвърлена. 

Желанието да се охлади купето възможно най-скоро е свързано и с увеличаване на разхода на гориво . Според резултатите от измерванията на редица автоексперти, в първите минути на работа на двигателя с включен климатик, той повишава разхода на гориво с 25%. След това, когато двигателят влезе в нормален режим, този разход намалява драстично.

Между другото, много от производителите на автомобили са наясно с всички тези проблеми и за да си нямат неприятности предоставят така наречените функции за забавяне на натоварването. Такива има например в редица модели на Citroen: след стартиране на двигателя, дори ако климатикът е включен, той се задейства след няколко секунди.


0 от 500
 • #9
  0 rate up comment 0 rate down comment
  Az ( преди 5 месеца )
  тогава бактериите също навлизат в назофаринкса през въздуховодите, причинявайки различни вирусни заболявания?!?
 • #8
  6 rate up comment 0 rate down comment
  vel_co ( преди 5 месеца )
  За това да изчакаме "няколко минути", за друго да изчакаме - през това време ще стигнем с влака, бе! Я стига глупости, климатиците отдавна се включват с автоматичен съединител когато електрониката реши, оставете машината да работи, както е проектирана.
 • #7
  5 rate up comment 0 rate down comment
  Наще ( преди 5 месеца )
  Изказаха се и наще майсторйе в коментарите.
 • #6
  22 rate up comment 1 rate down comment
  Да бе да ( преди 5 месеца )
  Некадърен превод. Нищо полезно в текста. Пълно объркване на понятия и процеси.Не става само с Гугъл преводач. Трябва и акъл
 • #5
  28 rate up comment 1 rate down comment
  dedal ( преди 5 месеца )
  На книжката на моята гола пише следното:1. При продължителен престой на слънчев включете климатика на желаната температура и едновременно с това отворете прозорците.
 • #4
  24 rate up comment 1 rate down comment
  Моя е постоянно вклю ( преди 5 месеца )
  Пак пишете глупости!
 • #3
  27 rate up comment 2 rate down comment
  Скъсани боксерки ( преди 5 месеца )
  Абе, купете си най-накрая една кола и се понаучете на това онова. Стига сте публикували неща от които хал хабер нямате!
 • #2
  39 rate up comment 1 rate down comment
  анонимен ( преди 5 месеца )
  Климатроника не го изключвам изобщо. Той е включен през цялото време. Единствено нагласям нужната температура. Статията за пореден път е обратното на умна. Много откровени глупости има в нея. През горещите дни, когато колата е напечена отваряте всички врати и с една от тях правите рязко отваряне и затваряне. По този начин изкарвате горещия въздух. После може да се кара 1-2 мин.на отворени прозорци да се проветри още по-добре и готово.
 • #1
  33 rate up comment 1 rate down comment
  анонимен ( преди 5 месеца )
  Няма толкова глупости събрани на едно място, като в тази статия. Но всичко е наред когато нещо завършва добре и цялата истина е написана в последното изречение. Абсолютно всички климатици се включват чак когато запали двигателя, а от друга страна нищо не пречи през първите няколко минути климатикът да работи докато са отворени и прозорците и всичко се случва много по-бързо, отколкото само да пуснеш климатика или само да отвориш прозорците. Най-елементарното и на климатика му трябва време