IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо не трябва да включвате климатика веднага след стартиране на двигателя

Това действие вреди на акумулатора, на разхода на колата и на здравето ви

Дебатът за това дали е редно или не климатикът да се активира незабавно след стартиране на двигателя бушува с пълна сила от доста години. Всеки шофьор има своята версия по въпроса. Но какво е най-полезно за автомобила и водача - ви разказваме сега.


климатик


Ние сме привърженици на факта, че наистина е по-добре да не включвате охладителя веднага, а да изчакате поне няколко минути. В крайна сметка в жегите купето на колата е много горещо. Горещите пластмаси, особено при по-старите коли, отделят различни вредни вещества. Шофьорът вдишва, да речем, бензенови фракции, а климатикът ускорява процеса.

Да не забравяме, че и изпарителят се загрява. Ако не се почисти , тогава бактериите също навлизат в назофаринкса през въздуховодите, причинявайки различни вирусни заболявания. Така че е по-лесно да отворите прозорците, за да освободите бързо горещия въздух, отколкото да карате климатика да се напряга. 

Не забравяйте и, че компресорът се върти от работата на захранващия блок. А всеки двигател с вътрешно горене, след стартиране има повишено натоварване. Той се нуждае от енергия, за да завърти коляновия вал, но ако пуснете и климатика го товарите с още един потребител на енергия, а той все още не е готов.

Не е лесно и за акумулатора, който е принуден да дава повишен стартов ток. Ако постоянно държите климатика включен, при всяко стартиране се получава хронично недозареждане на батерията. Генераторът вече не е в състояние да го компенсира. Тоест батерията постепенно ще започне да се изтощава и скоро ще трябва да бъде изхвърлена. 

Желанието да се охлади купето възможно най-скоро е свързано и с увеличаване на разхода на гориво . Според резултатите от измерванията на редица автоексперти, в първите минути на работа на двигателя с включен климатик, той повишава разхода на гориво с 25%. След това, когато двигателят влезе в нормален режим, този разход намалява драстично.

Между другото, много от производителите на автомобили са наясно с всички тези проблеми и за да си нямат неприятности предоставят така наречените функции за забавяне на натоварването. Такива има например в редица модели на Citroen: след стартиране на двигателя, дори ако климатикът е включен, той се задейства след няколко секунди.


0 от 500
  • #9
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Az ( преди 9 месеца )
    тогава бактериите също навлизат в назофаринкса през въздуховодите, причинявайки различни вирусни заболявания?!?
  • #8
    6 rate up comment 0 rate down comment
    vel_co ( преди 9 месеца )
    За това да изчакаме "няколко минути", за друго да изчакаме - през това време ще стигнем с влака, бе! Я стига глупости, климатиците отдавна се включват с автоматичен съединител когато електрониката реши, оставете машината да работи, както е проектирана.
  • #7
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Наще ( преди 9 месеца )
    Изказаха се и наще майсторйе в коментарите.
  • #6
    22 rate up comment 1 rate down comment
    Да бе да ( преди 9 месеца )
    Некадърен превод. Нищо полезно в текста. Пълно объркване на понятия и процеси.Не става само с Гугъл преводач. Трябва и акъл
  • #5
    28 rate up comment 1 rate down comment
    dedal ( преди 9 месеца )
    На книжката на моята гола пише следното:1. При продължителен престой на слънчев включете климатика на желаната температура и едновременно с това отворете прозорците.
  • #4
    24 rate up comment 1 rate down comment
    Моя е постоянно вклю ( преди 9 месеца )
    Пак пишете глупости!
  • #3
    27 rate up comment 2 rate down comment
    Скъсани боксерки ( преди 9 месеца )
    Абе, купете си най-накрая една кола и се понаучете на това онова. Стига сте публикували неща от които хал хабер нямате!
  • #2
    39 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Климатроника не го изключвам изобщо. Той е включен през цялото време. Единствено нагласям нужната температура. Статията за пореден път е обратното на умна. Много откровени глупости има в нея. През горещите дни, когато колата е напечена отваряте всички врати и с една от тях правите рязко отваряне и затваряне. По този начин изкарвате горещия въздух. После може да се кара 1-2 мин.на отворени прозорци да се проветри още по-добре и готово.
  • #1
    33 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Няма толкова глупости събрани на едно място, като в тази статия. Но всичко е наред когато нещо завършва добре и цялата истина е написана в последното изречение. Абсолютно всички климатици се включват чак когато запали двигателя, а от друга страна нищо не пречи през първите няколко минути климатикът да работи докато са отворени и прозорците и всичко се случва много по-бързо, отколкото само да пуснеш климатика или само да отвориш прозорците. Най-елементарното и на климатика му трябва време