IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla Model S Plaid постави нов световен рекорд на четвърт миля

Електрическият седан постигна 8,73 секунди и разви 254 км/ч (ВИДЕО)

Когато Tesla Model S Plaid се появи на пазара, мнозина приеха с недоверие обявените от производителя характеристики. Електромобилът обаче започна да чупи един след друг различни рекорди, като последният беше постигнат само преди дни. Седанът се изстреля на 1/4-миля (402 метра) за 8,73 секунди, като на финала разви скорост от 254 км/ч.


Tesla Model S Plaid


При представянето на модела от Tesla обявиха, че това ще бъде най-бързо ускоряващият пътнически автомобил на света, като ще вдига 60 мили в час от място за 1,99 секунди. За да се постигне това, разбира се, е нужна идеално обработена писта и перфектни условия. Освен това беше посочено, че Model S Plaid ще се справя със спринта на 1/4-миля за 9,23 секунди при скорост от 249,5 км/ч на финала.

От тогава седанът непрекъснато подобрява представянето си. Той е оборудван с три електромотора за съвкупна мощност от 1020 к.с., позволяващи развиване на максимална скорост от 322 км/ч. Тя обаче е ограничена по софтуерен път от съображение за безопасност, тъй като колата е доста тежка.



Новият световен рекорд на 1/4-миля беше поставен на пистата за драгстери в Нейпървил от тима на Tesla Plaid Racing. Предварително механиците се бяха потрудили сериозно, за да намалят теглото с близо 320 кг. Така седанът успя да постигне първо 8,77 секунди, а след това и 8,73 секунди.

За сравнение, електрическата хиперкола Rimac Nevera, струваща 2 млн долара, само преди дни също постави световен рекорд на 1/4-миля – 8,23 секунди. Това обаче не е пътнически автомобил, който ще се предлага в масово производство. Затова и постижението на Model S Plaid е наистина забележително.


0 от 500
  • #9
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Йордан. ( преди 10 месеца )
    Как така неверата не е в масово производство? Пълни лъжи... Доколкото се сещам, неверата постави рекорда беше на частно лице....
  • #8
    3 rate up comment 5 rate down comment
    До 6 ( преди 10 месеца )
    Серийна викаш?! Още 15 години със сищите мотори и батерия?!? От де я имаш тая информация?! Звездите ти говорят сигурно!!
  • #7
    7 rate up comment 6 rate down comment
    РУК ( преди 10 месеца )
    А тази почти разглобена тесла, без табло, седалки, кори на вратите и т.н. ще се предлага ли в масово производство и годна ли е за движение по пътищата?!?! Айде утре пуснете само батериите, моторите и колелата на една шейна да поставят още по голям рекорд, та пак да пишете за тесла!Голямо ускорение, ама вчера на магистралата от Франкфурт до Базел, всички тесли по пътя караха в крайна дясна с 90-100 заедно с ТИРовете!Щото в бързите ленти тока едва стига за 200км!!!!*** иначе много бързи, евала!
  • #6
    5 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    Този НЕСЕРИЕН trackhawlk ще може да го прави макс 30-40 пъти преди да се наложи замяна на двигателя. А тази СЕРИЙНА Плад ще може да го прави и след 15 години със същите мотори и батерия...
  • #5
    2 rate up comment 6 rate down comment
    1234 ( преди 10 месеца )
    има trackhawlk със същото време, но може да го прави цял ден и джип....
  • #4
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    А първоначалният план беше да има Plaid+ с още повече мощност...
  • #3
    7 rate up comment 2 rate down comment
    До 2 ( преди 10 месеца )
    Мога да се обзаложа, че Неверата може да мине поне 50% повече от най-добрият електромобил на toyota с едно зареждане. Оставям на тебе да избереш дали невера или toyota е по безсмисления автомобил в такъв случай.
  • #2
    3 rate up comment 11 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    А бе по бавно е от Додж Чаленджър последната версия.А Ниверъта е шоу кола какъв е смисъла от нея не е ясно.Няма батерия да мине и 100км.Става точно за две дръпки.
  • #1
    8 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    Good bye dinosaurs...