IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volkswagen разработи часовник за безопасно шофиране

Смарт устройството ще определя кога водачът трябва да поеме управлението

Германската компания Volkswagen патентова устройство за собственици на полуавтономни автомобили, което ще следи за навременното предаване на управлението на водача. „Умният“ часовник ще разчита на много фактори, за да изчисли времето, необходимо на шофьора да поставите ръцете си върху волана.


Volkswagen smart watch


Разработката ще опрости взаимодействието между хората и електрониката и ще помогне за предотвратяване на опасни ситуации, смятат от Volkswagen. Благодарение на сензорната система смарт часовникът ще може да засича ускорението и позицията на ръцете на водача и да го предупреждава навреме, за да може той да се намеси. В съвременните полуавтоматични автомобили тази функция се изпълнява от камери, но от Volkswagen твърдят, че часовниците са по-добро решение.

Неправилното определяне на времето, необходимо за предаване на управлението, води до фалшива реакция на електрониката и до аварийно спиране. Това поведение на системата не само изнервя на водача, но също така може да създаде аварийна ситуация на пътя.

„Умните“ часовници на Volkswagen ще бъдат оборудвани с различни сензори, включително акселерометър и сензор за позиция. Те могат да бъдат персонализирани за различни сценарии на шофиране и дори за конкретни водачи. Устройството ще отчита различната скорост на реакцията им. То също така ще взима предвид характеристиките на повърхността на път – при неравности, например може да забави реакцията и сензорът за вибрации ще улови това.

За получаване на пълна картина часовникът може да се свърже към обикновените камери на автомобила. По този начин те ще могат да „виждат“ трафика отпред и да сигнализират на шофьора да се намеси незабавно. Ако сензорите определят, че той няма да има време да направи това, тогава системата започва спиране.

В патента на Volkswagen става дума взаимодействие с модерен автопилот от второ ниво. Преходът към трето ниво на автономност, според инженерите на марката, е „най-големият скок от техническа гледна точка“.


0 от 500
  • #1
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    Най-големят производител на вурстове и кетчуп станал и часповникар. Браво на тях. Само не разбрах китайците, които им правят часовника дали са питали Айпъл за дизайна,че може да почнат да ги съдят. Интересно също е това кога ще започнат автомобили да произвеждат, а не сегашните каруци, които бълват. Часовници всеки може да поръча на китайците, но с колите е по-сложно.