IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Нов вид измама по бензиностанциите

Тарикатите го правят в пикови часове и със смартфони

Нов вид измама по бензиностанциите е засечена в Испания, като става въпрос за „по-технологична“ планирана акция, а не за вече остарелите методи като бягство след зареждане на гориво или използване на фалшиви банкноти, информира El Pais. Идеята се прилага на натоварени бензиностанции с много клиенти наведнъж и в пикови часове, при която се разчита основно на два фактора – много хора и намалено внимание на служителите.

 

Бензоностанция-1

 

Какво е засечено от испанските власти? След зареждане клиенти искат да платят по електронен път със смартфона си. При използването на такова устройство и приемането на плащането от терминала, от системата се чува специфичен звук.

Тук се крие трикът на измамата – тарикатите предварително са записали този звук на своя телефон и го активират при доближаване до ПОС-терминала. Чува се звук за потвърждение и вече се разчита, че в суматохата от много клиенти човекът на касата няма да изчака системата да пусне касова бележка, защото например паралелно прави и кафе на друг клиент, а следващ бърза да плати своето гориво. И през това време заредилият гориво измамник е напуснал бензиностанцията.

 

Бензонастанция-3

 

Друг важен момент е сумата при зареждане да е по-малка от петдесет евро, за да се избегне искането на ПИН код, което забавя „акцията“. Съобщава се още, че властите са дали серия от препоръки за този нов опит за измама не само към бензиностанциите, но и към други фирми, където има подходящи условия.

 

 

0 от 500
  • #3
    36 rate up comment 2 rate down comment
    Chukan Kirilov ( преди 10 месеца )
    Е, момчета, имайте малко милост към пишещите тези глупости. И те трябва хляб да ядат...
  • #2
    26 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 месеца )
    Наивно,пътищата и търговските обекти са осеяни с камери ! Хитреците ги грози затвор! Смисълът като замисъл за измама е прекалено наивен !
  • #1
    70 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    Ако си решил да не плащаш и така или иначе ще те видят на камерата, както и регистрационния ти номер на автомобила, защо въобще е необходимо да си губиш времето да ходиш до касата, за да те снимат още повече камери? Системата така или иначе няма да приключи транзакцията и касиера ще види че не си платил в момента в който направи кафето или обслужи другия клиент.