IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla e укрила данни за над 1000 инцидента с автопилота си

Разследване на германска медия разкрива и други нарушения на американския производител

Разследване на германския всекидневник Handelsblatt разкрива, че грешките в системите за подпомагане на водача (Autopilot) на Tesla са много по-многобройни и опасни, отколкото признава американският производител. Според изтекла информация от базата данни на Tesla повече от 1000 пътни произшествия са причинени от повреди на системата през последните 8 години. Много от документите са обозначени като поверителни.

 

Автопилот на Tesla

 

Американският журналист Феликс Холтерман и разследващият репортер Ларс-Мартен Нагел говорят в подкаста Handelsblatt Today за предполагаеми оплаквания относно системите за подпомагане на водача на Tesla, които са открили в „Досиетата Tesla“.

Около 100 гигабайта данни са предадени на Handelsblatt, които трябва да идват директно от ИТ системата на Tesla. „Досиетата Тесла“ са от общо над 23 000 файла. Освен всичко друго, има списъци в Excel, които очевидно съдържат информация за заплати и лични адреси на повече от 100 000 настоящи и бивши служители. От компанията Tesla наричат това кражба на данни.

 

Автопилотът на Tesla-1

 

Повечето инциденти са в САЩ, където системата за първи път влезе в експлоатация и където има достъп до версията за пълно самоуправление. Handlesblatt твърди, че е стигнал до това заключение, след като анализира повече от 23 000 файла, принадлежащи на Tesla, които вероятно са били предоставени на медията от бивш служител на Tesla.

Същите данни показват, че са подадени над 4000 жалби от клиенти, които имат проблеми с функционалността на системата, повечето от които са игнорирани. Според германското издание 2400 от жалбите са свързани с неконтролирано самоускоряване, 1500 са за недостатъчно спиране, но има и случаи на аварийно спиране или „фантомни“ спирания, без реална нужда от тях.

 

Tesla-67

 

От американската компания засега отказват да коментират изтичането на данните и са поискали от вестника да премахне информацията. Tesla обмисля правни действия.

 

 

0 от 500
  • #31
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Поправка ( преди 11 месеца )
    2,5 т
  • #30
    7 rate up comment 4 rate down comment
    Гостенино ( преди 11 месеца )
    Разбира се че ви дразня когато говорите пълни глупости, независимо дали го правиш умишлено или не умишлено кога съм отричал, че за изминаване на 1000 километра през лятото с 5,5 т тесла модел s са необходими 220 киловатчаса, а при минусови температури 248 киловатчаса? Ето че аз всеки път ти говоря с цифри и факти а ти никога не си ми отговорил нещо конкретно а винаги увърташ. Е колко да е голяма разликата зимно и лятно време?
  • #29
    7 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 11 месеца )
    Толкова не можа да схванеш за 10 г., че пробегът зависи от консумацията, а климатика е консуматор. Интелигентните хора го разбират от първия път. Тоест консумацията се вдига. Ако при градско шофиране хабиш 50% от капацитета на батерията за да ползваш климатика, пробегът ти ще 50% по-малко. На дълъг път пробегът пада само с 10% през зимата. Тоест ако си тръгнал на дълъг път и за да изминеш 1 000 км трябва за цялото пътуване да отделяш общо 40 мин. през лятото и 44 минути през зимата.
  • #28
    4 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 11 месеца )
    Няма такава нещо, тук в коментарите има един дето всеки път ни обясня как грешката винаги е на водача, който през цялото време натиска грешния ***
  • #27
    2 rate up comment 4 rate down comment
    Гост ( преди 11 месеца )
    5 години по 20 процента ръст,било общо 100 процента.Вече ще почна да си архивирам глупостите ти,да не забравя някоя.Затова те гъбаркаме, самочувствието ти надвишава многократно възможностите ти.
  • #26
    2 rate up comment 3 rate down comment
    Гост ( преди 11 месеца )
    В спора с антиелектриците в факти има си архив не можеш да се измъкнеш.
  • #25
    3 rate up comment 4 rate down comment
    Гост ( преди 11 месеца )
    Ти си неприятна необразована личност,дразнител за всички антиелектрици и си заслужаваш подигравките и гъбаркането.
  • #24
    3 rate up comment 3 rate down comment
    Гостенино ( преди 11 месеца )
    Ще ми кажеш ли кога и къде съм твърдял тези неща които си написал?
  • #23
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Гост ( преди 11 месеца )
    Еластичния колянов вал къде го забрави?
  • #22
    5 rate up comment 2 rate down comment
    Гост ( преди 11 месеца )
    Кой опорки ти се сринаха1.автопилота по добър от човека 2.пробега не отговаря3.пробега през зимата драстично не отговаря4.Тесла се самозапалва5.в сервиза се чака с месеци с записване 6.цените били се изравнили с двг