IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Започва грандиозно дело за собствеността върху Ferrari, Stellantis и "Ювентус"

Дъщерята на Джани Аниели съди собствените си деца за дяловете от автомобилния бизнес

Грандиозно дело за наследството на покойния Джани Аниели, водено от дъщеря му Маргерита срещу собствените й деца, може много да обърка корпоративните структури на гиганта Stellantis и на Ferrari, компанията с най-високия марж на печалба в автомобилния свят. Делото е съдбовно и за собствеността върху футболния клуб "Ювентус".
    
     
Маргерита Аниели, Джинебра, Лапо Елкан, Джон Елкан
Маргерита Аниели (на малката снимка) води дело срещу собствените си деца Лапо, Джинебра и Джон, които сега контролират семейния дял в Stellantis, Ferrari и "Ювентус"
    
     
В близките седмици съдът в Торино трябва да се произнесе по иска, заведен от 67-годишната Маргерита, дъщеря на покойния шеф на Fiat Джани Аниели, срещу синовете й Джон Елкан, Лапо Елкан и най-голямата й дъщеря Джиневра.

Джани Аниели, внук на основателя на Fiat Джовани Аниели, бе смятан за най-влиятелния човек в Италия в продължение на десетилетия. Той си отиде през 2003, като предварително бе уредил негов наследник във фамилния бизнес да бъде Джон Елкан, по-големият син на дъщеря му Маргерита от първия й брак с журналиста Ален Елкан. По онова време Fiat беше в затруднено финансово състояние, на ръба на банкрута, и Маргерита се съгласи да подпише споразумение, с което се отказва от дяловете в семейния бизнес в замяна на около 1.2 милиарда евро в брой и различни имоти и други материални активи.
   
    
Джани Аниели, Лапо Елкан, Джон Елкан, Жан Тод
Джовани Аниели (в средата) с внуците си Лапо и Джон, и с Жан Тод. Преди смъртта си самият Аниели избра Джон Елкан за свой наследник начело на семейния бизнес
   
     
След това обаче, под ръководството на Серджо Маркионе, Fiat успя да придобие американския гигант Chrysler и същевременно да отдели Ferrari в независима (и изключително доходна) компания. После Fiat-Chrysler се обедини с Peugeot-Citroen и днес формира групата Stellantis, която през 2022 има втората най-висока печалба в автомобилната индустрия, отстъпвайки единствено на BMW.

Вероятно и тези фактори са натежали Маргерита да поиска анулиране на т. нар. "женевски пактове", с които тя се отказа от права върху автомобилния бизнес.
   
    
Едоардо Аниели, Али Хаменей
Едоардо Аниели (вдясно, с кафявото сако) по време на ислямска молитва, водена от иранския аятолах Али Хаменей. Едоардо трябваше да наследи баща си Джани Аниели, но се отчужди от него, а през 2000 година бе открит мъртъв под един мост - предполагаемо самоубийство.
    
     
67-годишната Маргерита е единственото живо дете на покойния Аниели. Неговият първороден син Едоардо беше в лоши отношения с баща си, в един момент прие исляма и се прекръсти на Махди, а през 2000 бе намерен мъртъв под един мост в Торино, най-вероятно резултат на самоубийство. Самата Маргерита, освен трите деца от първия си брак, има и пет от втория, сключен с тогавашния високопоставен служител на Fiat Серж де Пален. Сега тя настоява петте й по-малки деца също да получат дялове от автомобилния бизнес и от "Ювентус".

Фамилията Аниели контролира автомобилните и футболните си проекти, както и множество други бизнеси, чрез компанията Dicembre, в която акционери са Джон Елкан с 60%, Лапо и Джинебра с по 20%. Dicembre има контролен дял в Giovanni Agnelli BV, която пък на свой ред държи 53% от Еxor, акционера в Stellantis, Ferrari и "Ювентус".
    
     
Джон Елкан, Ферари, Стелантис
Джон Елкан продължи делото на починалия неочаквано Серджо Маркионе, завърши сливането с Peugeot-Citroen и в резултат се води Stellantis, втората най-печеливша автомобилна компания в света през 2022 година
    
     
Маргерита оспорва също и завещанието на майка си Марела Аниели, която остави своите дялове в Dicember само на тримата си най-големи внуци. Това завещание бе сключено в Швейцария, защото италианското законодателство не позволява подобни договори. Сега обаче адвокатите на Маргерита твърдят, че Марела не е живяла достатъчно дълго в Швейцария, за да има право на швейцарско гражданство. Защитата на Джон Елкан посочва, че швейцарските власти са потвърдили поданството на Марела Аниели два пъти - веднъж през 2004 при подписването на завещанието, и втори път при смъртта й през 2019.
   
     

 

0 от 500
  • #4
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Добър пример ( преди 9 месеца )
    Какво правят парите с хората..
  • #3
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    Андреа им е братовчед. Син е на Умберто, по-младия брат на Джани Аниели. Но собствеността е концентрирана у внуците на Джани.
  • #2
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    2-ри, и то преди доста години, когато бъдещето на фирмата е било на кантар. Сега като е профукала кинтите се сетила, че видиш ли била сбъркала и сега иска обранто. Силно се съмнявам Аниели да не е бетонирал нещатата, както и на по късен етап сделката на ПСА с ФИАТ.
  • #1
    13 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    Като прибра 1,2 милиарда ни рива