IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Фамилия Аниели се готви да оглави FCA-Renault

Джон Елкан иска да е президент, а Майк Манли - изпълнителен директор

Фамилия Аниели се готви да оглави FCA-Renault

Настоящият президент на FCA Джон Елкан, който е внук на Джани Аниели и праправнук на Джовани Аниели, основателят на FIAT, ще е шефът на бъдещата компания, която трябва да бъде сформирана при сливането на FCA и Renault.

43-годишният Елкан беше сред най-близките съюзници на покойния шеф на FCA Серджо Маркионе, стана президент на FCA през 2010 година и след смъртта на Маркионе миналата година действа решително, за да запази курса на развитие на компанията. Доста по-рано, докато беше само на 28 години роденият в Ню Йорк Елкан стана вицепрезидент на FIAT, веднага след смъртта на дядо му Джани Аниели, тъй като „нямаше кой да продължи”, както казва той.

Сега Елкан е смятан за основната движеща сила от страна на FCA за сливането с Renault, а ако оглави новата компания, той ще осигури присъствие на династията Аниели и в следващата част от развитието на автомобилната индустрия.

Самият Елкан отчита като свое най-голямо постижение до момента това, че е успял да убеди Маркионе да поеме FIAT през 2004 година, когато компанията е на ръба на фалита. Джон описва финалната част на преговорите с Маркионе като „дълга нощ... с много изпита грапа”, но това се оказа успешен ход.

Елкан обаче побърза да уточни, че не преследва поста главен изпълнителен директор, а по-скоро президент на бъдещата компания. Но също така даде да се разбере, че според него, настоящият CEO на FCA-Chrysler Майк Манли (на снимката с Елкан), ще е идеален за тази роля. Манли също записа впечатляващо представяне след смъртта на Маркионе, а преди това има много важна роля за налагането на Jeep като успешен производител на SUV автомобили извън Щатите.

В същото време от борда на директорите на Renault изтече информация, че френската компания ще отговори в рамките на една седмица на предложението на FCA за сливане и ще одобри или не продължаването на преговорите между двете страни.

Френското правителство пък изрази принципната си подкрепа за сделката с уточнението, че държи „запазването на работните места във Франция”, а италианското обяви, че е готово да купи акции в новата компания, ако „това се налага”.

Елкан е роден на 1 април 1976 година в Ню Йорк и беше посочен от дядо си Джани Аниели „Адвоката” за негов наследник начело на FIAT. Освен това той е председател и на надзорния съвет на FCA и е президент и главен изпълнителен директор на холдинговата компания Exor, която е контролирана от семейство Аниели. Exor притежава и Partner Re, държи контролния пакет акции във Ferrari и футболния клуб Ювентус. От юли 2018 година Елкан е президент и на Ferrari.

0 от 500