IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какъв е средният пробег на електрическите автомобили?

Проучване показва, че разликата с колите с ДВГ постепенно намалява

Факт е, че електрическите коли изминават по-малко километри от бензиновите с едно зареждане. Няма как обаче да се отрече, че през последните години автомобилите, задвижвани на ток, отбелязват голям напредък. Проучване на Министерството на енергетиката на САЩ доказва това, като изтъква няколко числа.


електромобили


Според данните, публикувани от ведомството, средният пробег на електрическите автомобили, продавани в САЩ през 2022 г., възлиза на 414 км (257 мили).Това е 10% увеличение в сравнение с 377 км (234 мили) на 2021 г., следователно става дума за допълнителни 37 км (23 мили).

Това обаче не е абсолютен рекорд, тъй като автомобилите с нулеви емисии са се справили по-добре през 2020 г., когато пробегът им с едно зареждане е бил 417 км (259 мили). Ако се гледат данните за 2022 г., тогава отличникът на пазара сред колите на ток е Lucid Air Dream Edition, способен да измине до 837 км (520 мили).

Все още електромобилите са далеч от бензиновите модели, които в САЩ през 2021 г. са имали среден пробег от 648 км (403 мили), но разликата се съкращава и постепенно нещата отиват към паритет както по отношение на цената, така и на изминатите километри.


електромобили


Какво ще се случи в бъдеще? Това, което е сигурно, е, че пробегът на колите на ток ще продължи да нараства – както защото тенденцията изглежда неумолима, така и защото днес на пазара вече има електромобили, които могат да предизвикат дори бензинови модели с голям пробег. Китайският Zeekr 001, например, който вече е на пазара, може да измине 1032 км.

Проучване на Bloomberg също говори за нарастващи числа. Според него електромобилите вече приближават пробег от 483 км (300 мили), така че настигането и изпреварването на автомобилите с ДВГ вече не изглежда чак толкова далеч във времето.


0 от 500
  • #101
    0 rate up comment 0 rate down comment
    До 98 ( преди 11 месеца )
    "Зелената електрическа революция никога няма да се състои! Никога!" Винаги съм се чудил антиелектриците как точно си представяте тази зелена електрическа революция, ако не дай боже се случи. Опишете ми я какво точно би означавало според вас. Какво точно ще се случи? За колко време си представяте, че ще се случи ? Ако тази нощ революционерите направят преврат и вземат властта, кога ще забранят движението на ДВГ и няма да имате право да си карате автомобила? От понеделник?
  • #100
    0 rate up comment 3 rate down comment
    До Ал ( преди 11 месеца )
    Не смяташ правилно. Един твой колега дървен философ обясняваше, че ако по магистралата за 24 часа минават 100 електромобила, ще са необходими минимум 150 зарядни станции за да могат да пътуват спокойно иначе ще закъсат някъде. Тоест според него на 1 милион електромобила 1 милион зарядни станции няма да им стигнат в софия и ще трябва да има поне милион и половина. За да зареждаш 500 км както пред работното място така и още 500 км нощно време всеки ден. Да има, за да пътуват хората.
  • #99
    1 rate up comment 5 rate down comment
    Ал ( преди 11 месеца )
    Да не говорим, че за електрокарите тока не е безплатен. Няма почти никъде зарядни станции. Батериите се зареждат бавно цяла нощ защото иначе се скъсява живота им. С едно зареждане електрокара рядко може да измине повече от 500км. А зимно време този пробег силно намалява заради температурата. В София има 1млн. леки автомобили... а не виждам 1млн. зарядни станции. И ако 1млн. автомобила едновременно се включат на зарядно АЕЦ- а ще гръмне! Глупости!
  • #98
    0 rate up comment 6 rate down comment
    Ал ( преди 11 месеца )
    Зелената електрическа революция никога няма да се състои! Никога! Поради простата причина, че и за електрокарите трябва петрол, а той от отдавна вече е на привършване! Останалото са приказки за бал*амурници без грам мозък...
  • #97
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Абе майна ( преди 11 месеца )
    То и кучето гледало цял живот колача, но така и не успяло да стане касапин. Това че гледаш от терасата как зареждат теслите, не означава, че знаеш дали плащат или не плащат.
  • #96
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Майна ( преди 11 месеца )
    Живея в района на хотел Империал. Заповядай по всяко удобно за теб време с електрически автомобил Тесла да ми демонстрираш безплатно зареждане.За кога ще ти е удобно?
  • #95
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 11 месеца )
    Как ще чуеш,като нямаш Тесла.
  • #94
    2 rate up comment 2 rate down comment
    До 93 ( преди 11 месеца )
    Това една леля на пазара ли ти го каза? Ще кажеш ли каква е цената за зареждане защото досега не съм чул никой да е платил и една стотинка на зарядните на Тесла в България. Ще се радвам да науча някаква различна информация от тази. Разбира се безплатен обяд няма и дето се казва от утре могат да ги спрат без предупреждение, но тази седмица все още си бяха безплатни за всички.
  • #93
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Майна ( преди 11 месеца )
    Безплатното зареждане на зарядни колонки на Тесла в Пловдив беше само през първата година.В София също бяха безплатни през първата година.В Бургас се канеха да правят.
  • #92
    1 rate up comment 2 rate down comment
    До 89 ( преди 11 месеца )
    На българските станции на Тесла както и на тези в съседните страни, зареждането е безплатно за абсолютно всички Тесли, независимо от модела и възрастта. А ти си вярвай ако щеш и в дядо Коледа. Преди вместо да ви обяснявам ви питах каква е цената за зареждане но вече ми писна даже и да ви будалкам. Знам че няма да потърсете каквато и да е информация защото тази която сте научили преди пет години ви е достатъчна и я повтаряте от тогава.