IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Китайци си купиха част от Aston Martin

Geely става третият по сила акционер в британската компания

Китайската група Geely става третият по големина акционер в Aston Martin, след като инвестира над 269 милиона евро в акциите на британския производител на спортни и луксозни автомобили.


Aston Martin


Първата част от сделката позволи на Geely да закупи акции на стойност 48 млн от основния акционер в Aston Martin – инвестиционната компания Yee Tree, която се ръководи от канадския милиардер и председател на Борда на директорите на британския производител – Лорънс Строл.

Този първи транш предвижда плащането на 3,85 евро за всяка акция срещу борсова цена, определена вчера на 2,65 евро. На същата цена китайците осъществиха и втори транш от над 32 милиона евро. Така с дял от 17%, Geely Automobile Holdings Ltd се нарежда след основните собственици на Aston Martin Lagonda – спомената вече Yee Tree и Фонда за публични инвестиции на Саудитска Арабия, като получава и място в борда на директорите на Aston Martin.

„Geely Holding, който първоначално стана акционер миналата година, вижда огромен потенциал за дългосрочен растеж и успех на Aston Martin. Те ни предлагат задълбочено разбиране на стратегическия пазар за растеж, който Китай представлява, както и възможност за достъп до тяхната гама от технологии и компоненти", коментира Ланс Строл.

Припомняме, че Geely вече присъства на европейския пазар с марки като Volvo, Polestar, Smart, Lotus, Lynk & Co и LEVC - британската компания, която произвежда новите plug-in хибридни лондонски таксита.

0 от 500