IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-бързият SUV в света влиза във Формула 1

Aston Martin DBX707 ще бъде официалният медицински автомобил на FIA

Новият сезон във „Формула 1“ се открива на 5 март в Бахрейн и официално бе обявено, че най-мощният SUV - Aston Martin DBX707, е медицински автомобил на FIA за сезона. В последните две години DBX също изпълняваше тази функция, а преди това марката бе Mercedes. Медицинският DBX707 ще дебютира в неделя на Gulf Air Bahrain Grand Prix и ще се присъедини към официалния автомобил за безопасност на Международната федерация по автомобилизъм (FIA) - Aston Martin Vantage.

 

Аston Martin DBX707-1

 

Aston Martin DBX707 е най-мощният SUV, задвижван от стандартния 4-литров Mercedes-AMG би-турбо V8 двигател, усилен с нови турбокомпресори и калибриране на двигателя, за да развие 707 к.с., откъдето идва и името му. Новата деветстепенна автоматична скоростна кутия е в състояние да се справи с много по-големи натоварвания на въртящия момент от преди.

В сравнение с предишния медицински автомобил, новият DBX707 включва много подобрения - от подобрен стил и променен интериор до основно ремонтирани двигател, трансмисия, окачване и спирачки. Той може да се справи с ускорение до 97 км/ч само за 3,1 секунди - с 0,3 секунди по-бързо от Lamborghini Urus. Може да развива скорост 310 км/ч, което го прави най-бързият в своя клас.

 

Аston Martin DBX707

 

Както и преди, Aston Martin DBX707 се управлява от дългогодишния пилот на медицинска кола във F1 - южноафриканеца Алън ван дер Мерве, чиято роля е да транспортира медиците до мястото на инцидент възможно най-бързо.

Колата е обзаведена с набор от основно оборудване като пожарогасители, медицински чанти и дефибрилатор. Освен медицинско оборудване, интериорът на DBX е снабден с одобрени от FIA състезателни седалки, всяка с шестточков състезателен колан, което позволява безопасно шофиране с голяма скорост на пистата.

 

aston-martin-dbx707-_113

 

В автомобила хората ще имат радиодостъп до комуникациите от контрола на състезанието и до телевизионни изображения на живо, системата за маршалите на FIA и биометрични данни на пилотите от F1, за да оценят състоянието на потенциален пациент преди пристигането на мястото на евентуална катастрофа.

Представен преди една година, Aston Martin DBX707 е отговорът на британската марка на модели като Lamborghini Urus, Bentley Bentayga Speed и Ferrari Purosangue. Колата е на върха на гамата DBX, като носи различни специални детайли навсякъде и се предлага с набор от луксозни и технологични функции. Моделът има начална цена от $232 000, което го прави малко по-достъпен от Bentayga Speed и малко по-скъп от Urus.



След катастрофално движение на фондовия пазар през 2018 г., Aston беше закупен от консорциум, ръководен от канадския моден милиардер Лорънс Строл, който се опита да регулира основните финансови показатели на компанията, както и да оглави завръщането във F1.

Завръщането на DBX като медицинска кола на „Формула 1“ ще бъде особено добре дошла реклама за фирмата, като се има предвид, че SUV е нейният най-продаван модел в световен мащаб, представляващ повече от половината от глобалните продажби.

 

Aston-Martin-DBX707-review-21

 

Въпреки финансовите затруднения на Aston Martin и вътрешните сътресения през последните години, присъствието на марката във „Формула 1“ като отбор и доставчик на медицински автомобил и за безопасност, осигурява в огромна степен отлична експозиция на марката.

След пенсионирането на четирикратния световен шампион Себастиан Фетел, през 2023 г. Aston ще се надява да подобри седмото си място в миналогодишната класация на конструкторите с автомобилите си тази година, пилотирани от испанския ветеран Фернандо Алонсо и синът на Лорънс Строл - Ланс.

 

Още снимки - вижте в галерията

 

 

0 от 500
  • #3
    0 rate up comment 0 rate down comment
    До n2 ( преди 1 година )
    Несъгласието ми с твоя коментар идва от факта,че Астон-а ползва двигател Мерцедес!Явно не са прехвалени много немските премиум!
  • #2
    0 rate up comment 0 rate down comment
    IM-DrtiйУАЙТBoY! ( преди 1 година )
    ASTON - DBX като истинска классическа машина демонстративно изфърли прословутая еМ-Бечка като мръсно коте директно на бунището и съответно получи признанието на стотици широко скроените умни специалисти и авто-еХперти, които напълно го одобриха като една от най-впечатляващите машини в своя сектор - за р/ка от ГЕРМАН.префален премиум - МВ ушьол на кино.
  • #1
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Супер е ( преди 1 година )
    Много як, хем практичен хем бърз, аз все още си карам един от първите спортни сувчета - мазда cx-7 и да ви кажа не го сменям, среден разход на бензи идва 11.5'/100км, хвърчи по магистралата с колкото искаш, супер директен, като кайен с на поведение, а е без пари за поддръжка и части.