IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Автобуси без шофьор вече возят пътници в Шотландия

Автономните превозни средства изминават маршрут от 25 километра (ВИДЕО)

Автопарк от пълноразмерни автономни автобуси вече обслужва пътници по маршрут д дължина от 15 мили (25 км) в Шотландия. Това е първата услуга от този вид във Великобритания.


автономни автобуси


Пет от автобусите се движат между Единбург и дестинация, която преминава през известния мост Forth Road в Шотландия. На първото пътуване бяха поканени и представители на медиите, като един от тях споделя, че преживяването е „много странно“.

„Обикновено ще седнете и ще се отпуснете, без да се налага да мислите за нищо, но не можете да не гледате всеки завой и всяка маневра, които този автобус прави“, коментира репортер на Sky News.



Проектът, наречен CAVForth, е резултат от сътрудничеството между различни компании и учебни заведени, сред които са Университетът на Единбург, Bristol Robotics Lab и Bristol Fusion Processing. Автобусите са снабдени с набор от сензори, които им помагат безопасно да се движат по маршрута. Той включва автобусни спирки и жп гари, еднолентови пътища, магистрала с ограничение 50 мили в час (80 км/ч), светофари и кръгови.

Във всеки автобус има двама членове на персонала - човек, който да помага на пътниците и да взема плащанията за билети, и шофьор зад волана, готов да поеме управлението, ако възникне неочаквана ситуация. Плановете на превозвача са скоро шофьорът да бъде премахнат и автобусът да се движи, без да има човек зад волана. Компанията предвижда да използва автономните превозни средства за около 10 000 пътнически пътувания седмично.


0 от 500
  • #8
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Пешо ( преди 11 месеца )
    Кой ще влезе в затвора ако прегазва човек ...?
  • #7
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 11 месеца )
    #5 напротив, доверяваш се и то не на една машина да те пази.. но не се замисляш.
  • #6
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Няма изненада. ( преди 11 месеца )
    Превозът на овце, вече е организиран! Остава да убедят овните, овцете явно са съгласни!
  • #5
    2 rate up comment 2 rate down comment
    твърдо нйе ( преди 11 месеца )
    не се доверявам на машина да ме пази
  • #4
    1 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 11 месеца )
    евала на тия.. малко е страшничко, но бъдещето е натам. Няма какво да се правим на луди.
  • #3
    8 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 11 месеца )
    е как автономен друго си е у бугарско плакати на лепа брена и шофьора да надуе турбофолк в едната ръка волана в другата тилифона ризката разкопчана шкембака изсочил от панталона слънчеви очила фас в устата сутринта закусил със шкембе чорба и чесън и замезил с биричка всичко както си требе
  • #2
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Кучкар ( преди 11 месеца )
    Ха ! В България дори кучетата имат книжки и могат да карат автобус. А 8 годишни фльорци, с телефона в едната ръка и цигара в другата могат да шофират безнаказано където си поискат! Това да прегазиш пешеходец е спорт в България. Всеки убиец на пътя е защитен от българския съд и най-много да получи мярка "домашен арест" !
  • #1
    5 rate up comment 9 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 11 месеца )
    Просто ще начупя кофата на местната власт ако ми пробутат такава прocтoтия и нама да се кача, камо ли да кача децата си! Глупостта и простотията упорито продължават да надделяват по света, май ще се емигрира към Африка в някоя нормална държава!