IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Протест забави производството на Alfa Romeo и Fiat

Tonale и Panda са двата модела, най-сериозно засегнати от действията на работници в Италия

Работници от завода на Stellantis в Южна Италия, протестиращи срещу нехигиенични тоалетни, липса на работно оборудване и недостатъчното отопление, забавиха производството на моделите Alfa Romeo Tonale и Fiat Panda. Служителите във фабриката в Помиляно (близо до Неапол) прекратиха работа за 2 часа по време на третия ден от протеста им и така графикът за производство беше сериозно нарушен, съобщава Bloomberg.


Alfa Romeo Tonale


„Заводът е мръсен и тоалетните вонят. Липсват работни гащеризони - някои работници трябва да чакат с месеци, за да сменят старите си и износени дрехи“, заяви Симоне Маринели, който оглавява автомобилния клон на синдиката Fiom.

Представител на Stellantis заяви, че концернът отхвърля обвиненията за липса на внимание към условията на труд. Според него, производителят винаги действа в рамките на трудовите договори и с уважение към служителите си, като се съобразява и с конкурентната среда на автомобилната индустрия.

Протестът в Помиляно обаче не е изолиран случай. Оказва се, че и други заводи на Stellantis – във Франция, например, също не получават достатъчно инвестиции за подобряване на състоянието на самите съоръжения, както и на условията на труд. Това разкрива Кристин Вирсами,която оглавява френския профсъюз CFDT в автомобилния производител - един от най-големите в страната.

„Често има запушени тоалетни, или липсва сапун. Тревата навън не се коси. Липсват вентилатори през лятото, като тогава става много задушно във фабриките“, коментира Вирсами.

В същото време производителят твърди, че през ноември е провел проучване за условията в заводите си и поискал от ръководството на всеки от тях да гарантира, че ресторантите и тоалетните са чисти. През този месец предстои ново проучване, като концернът няма да пести средства, за да се справи с проблема.

0 от 500
  • #4
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Бони ( преди 11 месеца )
    Точно така.Каквото е отношението към работниците си,такова е и към клиентите.Жалко.Фиат преди беше добра кола за малко пари,сега не бих си взел пак фиат.Както пестят пари за служителите си,убеден съм че пестят яко пари и за качеството на колите си.Карам браво 2-турбо дизел,тази кола е последната добра кола,вече не е така.Фиат е синоним на лош имидж на колите си и много лоши коли,винаги са във класацията на най-чупливите коли.Жалко.
  • #3
    6 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 11 месеца )
    Каквото е отношението на фирмата към служителите такова е и към клиентите и това винаги се отразява на продукта в лош аспект. Сигурен съм служителите са били пропуснати при премиите за сметка на меринджеите.
  • #2
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Гостенино ( преди 11 месеца )
    Като типичен представител на панелен жител, дори не можеш да си представиш какво се случва с един двор, ако не се коси. Предвид площта на един завод, ако не се коси със сигурност ще завъди змии и други гадини
  • #1
    2 rate up comment 3 rate down comment
    Гост ( преди 11 месеца )
    "Тревата навън не се коси." - ха ха ха