IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

68 застрахователя съдят Hyundai и Kia за кражбите на коли

До момента щетите от липсата на имобилайзери са за близо 500 млн долара

Съдебните дела срещу корейските производители Hyundai и Kia, свързани с лошата защита от кражба на техните автомобили, растат с главоломна скорост. Последно от тях е заведено от 68 застрахователни компании, които искат възстановяване на разходите от двете автомобилни компании.


Hyundai


Както е известно, ръстът на кражба на коли от корейските марки скочи драстично, след като се оказа, че някои модели не са оборудвани н имобилайзер. Това позволява на престъпниците да използват обикновен USB-кабел, за да стартират колата и за потеглят. В социалните мрежи дори се появи предизвикателство, призоваващо за подобни действия.

Сега редица застрахователни компании искат Hyundai и Kia да им върнат всичко, което те са похарчили за ремонти и обезщетения за откраднати коли. Искът е заведен от Liberty Mutual, Nationwide, American Family и още 65 фирми, които са малка час от автомобилните застрахователи в САЩ. Те вече са изплатили обезщетения за 190 млн долара и ще трябва да платят още 300 млн в близките месеци, съобщава Automotive News.


Hyundai


Изчисленията на експертите показват, че вълната от кражби на коли на Kia и Hyundai ще струва на застрахователна индустрия над 600 млн долара. Според делото, заведено в Окръжния съд на САЩ в Ориндж Каунти (Калифорния), смяната на прозорците и ремонтът на кормилните колони след хакване и запалване на автомобила струват на застрахователя повече от 3000 долара.

Посочва се още, че ако превозното средство е било използвано за пътувания или за нанасяне на щети на обществена собственост, разходите на застрахователната компания ще нараснат до над 10 000 долара, а общите щети могат да достигнат до 20 000 долара.


0 от 500