IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

17 щата поискаха изтегляне на автомобили Hyundai и Kia поради масови кражби

Двата производителя се оправдават, че имобилайзерите не са задължителни по закон

Генералните прокурори от 17 щата, включително Калифорния и Ню Йорк, призоваваха Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA) да изтегли автомобилите от марките Hyundai и Kia, които заради липса на имобилайзери са по-лесни за кражба.


Hyundai


В искането се настоява двата производителя да инсталират стандартни функции за защита на превозните средства, като така се намалява риска от посегателство и се защитават както собствениците на колите, така и обществеността. Това обяви главния прокурор на Калифорния - Роб Бонта, който ръководи коалиция от щати, призоваващи за отзоваването.

Кражбите на автомобили на Kia и Hyundai рязко се увеличиха през последните години, след като се установи, че им липсват имобилайзери. Тогава методите за използване на тези уязвимости в сигурността бяха широко разпространени в социални мрежи като TikTok. Оказа се, че посегателствата на коли от двете марки, произведени през периода 2015-2019 г. са два пъти повече отколкото на тези от моделна година 2022.


кражби


Корейските производители признават, че са включили имобилайзери и други функции за защита, които биха направили превозните средства по-трудни за кражба на други пазари - като Канада, например, но не и в САЩ. В същото време обаче от Kia посочват, че това е без значение, тъй като федералните закони не изискват поставяне на системи за сигурност.

Въпреки това, властите в редица големи градове заведоха дела срещу Kia и Hyundai заради повишаващия се брой кражби, което води и до увеличаване на разходите на правоохранителните органи. Още повече, че до момента са известни 14 катастрофи с откраднати коли от двете марки, при които има 8 смъртни случая.

В отговор на критиките автомобилните производители предложиха софтуерни актуализации за своите превозни средства, както и поставяне на ключалки на волана с цел отблъскване на крадците. Представители на Kia и Hyundai са се срещнали с комисия от NHTSA и са уверили, че рабботят по отстраняването на проблема. Евентуална сервизна акция може да нанесе огромни вреди на двете компании, тъй като ще засегне милиони автомобили.


0 от 500