IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Студенти атакуват световен рекорд с водороден автомобил

Моделът Eco-Runner XIII трябва да измине 2056 км с по-малко от 1 кг гориво

Студентският екип Eco-Runner Team Delft от Технологичния университет в нидерландския град Делфт разработиха прототип на уникален водороден автомобил Eco-Runner XIII, който ще опита да счупи световния рекорд за пробег, съобщи NL Times.

 

Ecorunner XIII_03

 

Според създателите автомобилът им може да измине рекордно разстояние, като за целта трябва да преодолее над 2056 км с по-малко от един килограм водород. Това трябва да стане през месец юни, когато по време на опита членовете на екипа ще карат 3 дни без прекъсване, за да изминат това значително разстояние.

Външно колата прилича на футуристична капсула, а тялото на Eco-Runner XIII е рационализирано за максимална аеродинамика.

 

Ecorunner XIII_01

 

Когато работят за подобряване на миналогодишната водородна кола, студентите от Делфт се фокусират върху това да направят Eco-Runner XIII по-здрав и по-аеродинамичен. Те намаляват съпротивлението, като повдигат дъното и му придават по-аеродинамична форма. Гумите на прототипа имат 300 пъти по-нисък коефициент на триене от стандартните. Компонентите за управление консумират малко енергия, което ще се отрази положително на максималния обхват.

През последните две години предишни модели на колата поставиха световни рекорди за изминаване на най-голямо разстояние с водородно гориво. То се комбинира с кислород в горивната клетка на автомобила, което освобождава електрическа енергия, която захранва електрическите двигатели.

 

Ecorunner XIII_02

 

Студентите са уверени, че Eco-Runner XIII може да получи производствена версия. Според тях малката, лека и устойчива кола ще бъде неразделна част от това, което те виждат като бъдеще.

Младежите смятат, хората ще искат да получат икономичен и компактен транспорт. В презентация за виртуална реалност те показаха своята визия за 2050 г. „Всички автомобили са по-малки, леки и аеродинамични“, а фокусът ще бъде върху „споделената мобилност“, където „хората заедно ще се справят с транспорта по-устойчиво и ефективно“, смятат студентите от Делфт.

 

 

0 от 500