IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Проблем със софтуера отлага производството на Volvo EX90

Флагманът на шведите ще бъде качен на конвейера чак след година

Шведската компания Volvo обяви, че производството на флагмана EX90 се забавя и вместо в края на 2023 г., както беше първоначално планирано, ще започне през първата половина на 2024 г.

 

Volvo EX90 6

 

В кратко прессъобщение компанията, собственост на китайската Geely Group, информира: „Volvo EX90 е много вълнуващ и важен автомобил за Volvo Cars, който представлява началото на нова ера за компанията и въвежда ново поколение технологии хардуер и софтуер.

Търсенето на Volvo EX90 остава високо и, за да се осигури висококачествено представяне на автомобила и да се увеличи максимално ползата за клиентите от неговата технология от първия ден, Volvo Cars се нуждае от допълнително време за разработване и тестване на софтуер и коригира планираното време за стартиране на производството. Сега се очаква производството да започне през първата половина на 2024 г.“.

 

Volvo EX90 5

 

Не се уточнява причината за софтуерния проблем, който обърква плановете. В същото време е известно, че EX90 ще бъде високотехнологичен автомобил с богат набор от усъвършенствани асистенти за шофиране, които като правило са обвързани с доста сложен софтуер. Напълно електрическият премиум SUV EX90 е седемместен семеен автомобил и ще замени XC90 като флагман на Volvo.

Когато електрическата кола беше представена за първи път в края на 2022 г., EX90 се открои като един от най-напредналите в софтуерно отношение автомобили, правени някога. Това беше очевидно от доставчиците, които Volvo избра, за да създаде хардуерния и софтуерния пакет на превозното средство, включително NVIDIA, Luminar и Qualcomm, наред с други.

 

Volvo EX90 3(1)

 

Сега обаче, когато EX90 се забавя заради софтуера, някои от тези партньори започнаха да отричат каквото и да е участие в решението. От Luminar, например заявиха, че забавянето „не е свързано с Luminar“.

В отделно изявление дъщерната марка на Volvo - Polestar информира, че нейният Polestar 3 също ще бъде отложен, тъй като споделя платформа и софтуер с EX90.

 

Polestar 4 6(1)

 

От Polestar казват, че искат да сглобят 60 000-70 000 автомобила през 2023-а, но в началото на тази година беше определена друга цифра - 80 хиляди според генералния директор Томас Ингенлат.

Същевременно от марката твърдят, че Polestar 4 ще започне да се произвежда според графика през последното тримесечие на 2023 г. Първо ще се продава в Китай, а след това ще се появи и на други пазари.

 

 

0 от 500