IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кои цветове са „най-опасни“ за автомобилите?

Проучване потвърждава, че тъмните коли се забелязват по-слабо на пътя

Цветът на автомобила има връзка с инцидентите по пътищата, сочат данни от наблюдение на британската компания Road Angel. Според експертите 60% от червените коли са претърпели зполополуки на Острова, което прави този цвят „най-опасният“.

 

Опасни цветове на коли

 

Констатацията е силно свързана и с това, че червените коли често се избират от любителите на бързото шофиране, а мъжете са с 12% по-склонни да предпочетат кола с такъв цвят, отколкото жените. В съчетание с факта, че голяма част от спортните автомобили са червени, става още по-ясно защо колите с този цвят по-често попадат в инциденти.

На второ място са кафявите коли, като близо 59% от собствениците са имали неприятности на пътя. Друг „опасен“ цвят е черният - рискът от злополука при такива автомобили е 57%. Както за черните, така и за кафявите коли, видимостта изглежда допринася за инцидентите.

 

Опасни цветове на коли-2

 

Проучванията потвърждават, че тъмните коли се забелязват по-слабо на пътя от ярко оцветените. Поради тази причина белият е един от „най-безопасните“ цветове за автомобили, тъй като прави превозните средства добре видими и лесни за фиксиране по пътищата.

Гари Дигва от Road Angel казва: „Има няколко фактора, които играят най-значима роля при инцидентите на пътя, включително качеството на шофиране и състоянието на автомобила. Има обаче и такива фактори като метеорологични условия, трафик и видимост. Закупуването на червена кола не означава, че непременно ще попаднете в катастрофа. По тази логика с шофиране на бяла кола не означава, че сте непобедими по пътищата. Така че водачите винаги трябва да бъдат внимателни, когато са зад волана, независимо от цвета на автомобила. Разсеяност, превишена скорост и небрежно шофиране са водещите причини за пътни инциденти“.

 

 

0 от 500
  • #3
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 11 месеца )
    Ама на Горубляне една няма да е претърпяла инцидент
  • #2
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Никола Панайотов ( преди 11 месеца )
    Преди години имаше независими изследвания от Германия и Франция които изследваха как цвета на колата играе роля при възприемане на разстоянието до нея.Най добре бяха оранжевите примерно всички коли са на 100м.но оранжевите се възприемат по близо след туй жълти червени Бяли на Черните Коли даваха над 100м.което опасно.
  • #1
    10 rate up comment 1 rate down comment
    popa ot razgrad ( преди 11 месеца )
    страхотна статия...никога не бих се досетил че ярките цветове са по-видими от тъмните...гениално откритие...