IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как да измиете колата пред блока, без да надраскате боята

Почистването с кофа и гъба често оставя трайни следи върху лака на колата

С настъпването на топлите месеци, много водачи решават да направят своеобразно пролетно почистване на автомобила си. Разбира се, препоръчително е да я измиете след зимата. Но ако по различни причини не желаете да опирате до услугите на професионалните автомивки, ще ви разкажем да да извършите процедурата с парцал и кофа пред блока или на двора, без това да води до дълбоки драскотини по боята от вездесъщия пясък.
    
    
кофа, гъба, миене на кола
   
     
Самостоятелно, лежерно, с кофа вода и стара гъба - много хора обичат или им се налага да мият колата си по този начин. Още на следващата сутрин обаче се откриват меко казано следи. Без значение колко често сменяте водата в кофата, пясъчната суспензия попада върху гъбата и оставя резки върху тънкия слой лак върху боята. Някъде полирането ще помогне, но в други случаи може да се стигне и до услугите на автобояджия.

За да предотвратим такова бедствие, има прост и доказан метод. Предварително, в домакински стоки или на любимия ви китайски магазин в близост до вас, купувате специален сепаратор за кофа - пластмасова мрежа, която се монтирана на кофата и която не позволява пясъкът да се издига във водата всеки път, когато ръката с гъба се потопи в софата. Това е евтина джаджа, която работи безотказно.
   
    
кофа, гъба, миене на кола
    
     
Факт е, че пясъкът винаги се утаява на дъното - той не се разтваря и е по-тежък от водата, така че има само един път - и следователно основната задача не е да го повдигнете отново. А мрежата, за която става дума, ви позволява да извършите доста прилична филтрация и ако не напълно, то значително да намаляване на броя на SiO2 частици в горните слоеве на кофата.

Както при всяко друго нещо, и при миенето на колата подготовката е също толкова важна, колкото и самият процес. Ако спазите този прост съвет, тогава резултатът ще ви зарадва и ще има минимум неприятни последици.
   
    

 

0 от 500
  • #9
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 11 месеца )
    Няма да коментирам само ще кажа като си си мурдар - до гроб е
  • #8
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Алекс ( преди 1 година )
    При толкова мивки на самообслужване,да влачиш кофи е леко малкоумно изпълнение.
  • #7
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    #6 точно - доколкото знам е забранено.
  • #6
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Алоу ( преди 1 година )
    Нямаш право да си миеш колата пред блока и да ползваш питейна вода за подобни нужди по принцип
  • #5
    5 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Това са съвети за ентеуегенцията от Люлин, Дружба и Надежда. Вече високо планинските джентълмени и комунисти знаят, как да не си надерат колите, докато ги мият пред входа със стария жарсен потник.
  • #4
    6 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Тези от автомивките много са си повярвали, вдигнали са цените с 50% и само пръскат колите, то така ако ставаше и бележки не дават, ало НАП?
  • #3
    1 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Въпросната кофа със сепаратор (grit guard) и Optimun No Rinse, с микрофибърни кърпи или за по- лесно специална гъба (скъпа е) или гъба за фугиране (с по- големи ***).В автомивките, където мият ръчно, като ги гледам как бършат с един *** няколко коли си представям за какви драскотини става въпрос. Това се отнася за коли с идеална боя, което е почти невъзможно при ежедневно каране.
  • #2
    3 rate up comment 0 rate down comment
    име ( преди 1 година )
    Преди да почнете си изрехете ноктите.
  • #1
    4 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    ....като инвестирате 10-15лв и отидете до най-близката автомивка, където за 1520мин колата ще светне. Е разбира се , има и такива, които си мислят, че е по евтино с кофа вода и 1ч да търкат... като са кофата могат да измиаят целия паркинг... че и да им остане вода.