IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW M2 предизвиква хибрида XM на драг

Има ли шанс базовият М-модел срещу електрифицирания SUV? (ВИДЕО)

BMW M2 и XM са две много различни коли, с ясни разлики в двигателя, изходната мощност, теглото и най-очевидното - типа на каросерията. Но те имат едно общо нещо – и двете са автомобили на M-подразделението на баварския производител.


BMW M2 предизвиква хибрида XM на драг


BMW XM е най-мощният автомобил на марката, като е наследник на неособено успешното M1. Благодарение на електрификацията той трябва да бъде на върха по производителност, но M2 иска да докаже обратното в драг-състезание и крие няколко коза в ръкава си. Как се сравняват двата модела на хартия?

Започвайки с агрегата, M2 има 3,0-литров редови шестцилиндров двигател с двойно турбо, докато XM разчита на по-голям 4,4-литров V8 с двойно турбо, съчетан с електрически мотор. Мощността на XM от 650 к.с. и 1000 Нм е значително по-висока от тази на M2 с неговите 460 к.с. и 550 Нм.

По отношение на трансмисията и двата автомобила имат 8-степенна автоматична скоростна кутия с преобразувател на въртящия момент, но M2 се предлага и с ръчна трансмисия. В същото време XM също има задвижване на всички колела, което не се предлага за купето.



XM очевидно има предимство в случая, по пък M2, както стана дума, е значително по-леко, което също е сериозен фактор. Теглото на спортно купе е 1725 кг., докато големият SUV тежи с цял тон повече – 2710 кг. Това се дължи до голяма степен на по-голямата каросерия на SUV, системата AWD и електрическия мотор и батериите на хибридната система.

Дали M2 все пак шансове – вижте видеото, заснето от екипа на Carwow. В него освен различни стартове има и тестове на спирачки. Интересно е също да се разбере и как би се справила топ-версията на XM - Label Red, в подобно състезание.


0 от 500