IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Застрахователи посочиха два големи проблема с автономните коли

Освен за измами безпилотните автомобили може да се използват и за терористични атаки

Министерството на транспорта на Великобритания искаше да пусне безпилотни превозни средства по пътищата на страната до 2021 г., след което крайният срок беше отложен до 2023 г., а след това отново до 2025 г.


Лондон


Основният проблем, в случая, е свързан със законовата рамка, смятат британските застрахователи. В официално изявление на Националното автомобилно застрахователно бюро (MIB) се посочва, че използването на самоуправляващи се автомобили крие много рискове, тъй като системата за автономно шофиране няма достатъчна защита срещу хакване.

Пропуските в софтуера могат да бъдат използвани за престъпления. Например, напълно възможно е организирането на терористична атака с помощта на безпилотни превозни средства , както стана на Уестминстърския мост преди шест години. Освен това, измамници могат да създадат схеми със застрахователни плащания за злополуки, като инсценират инциденти.

Припомня се, че на 22 март 2017 г. 52-годишният Халид Масуд блъсна група пешеходци със своя кросоувър Hyundai на тротоара по южната страна на Уестминстърския мост и „Бридж Стрийт“ в Лондон. Четирима души загинаха, а над 50 бяха ранени. Самият Масуд беше застрелян, след като оказа съпротива при арестуването му.

Тогава Националното автомобилно застрахователно бюро (MIB) пое изплащането на обезщетенията на жертвите, както и в други случаи, включващи незастраховани или неидентифицирани шофьори.


0 от 500
  • #5
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    То ако тръгнем по тази логика, да не продаваме ножове, защото накой може да ни заколи, да не ползваме телефони, защото терористите могат да ги използват, като задействата бомба от разстояние с едно обаждане. Примери мога да изброявам няколко дни.
  • #4
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Тесла застраховател на електромобили?Ще застрахова нещо което другите застрахователи отбягват да застраховат?Най краткия път към фалит.
  • #3
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Няма да ги пускат скоро защото освен че са опасни са и напълно излишни.
  • #2
    3 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    И защо им е на терористите да се занимават да хакват автомобил, като им е много по-лесно, бързо и евтино да накарат човек да свърши тази работа? Пък и защо им е автономен автомобил, като много бързо и лесно могат да оборудват с дистанционно управление който си автомобил пожелаят? Терористичните актове не се правят с каквото е налично пред очите ти, ей така защото някой му е хрумнало преди пет минути . Те се планират и подготвят педантично с месеци и години напред.
  • #1
    1 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    После да не кажете, че не съм ви казал. Tesla отново мисли с няколко крачки напред и от години предлага и застрахователни услуги. Като гледам накъде отиват нещата, скоро ще продават и застраховки на други марки, освен че отвори зарядната си инфраструктура за марки на конглокенцията и при продажба на електромобил на конглокенцията, Тесла печели повече от тях, защото производителите обикновено ги продават на загуба.