IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо в някои коли има дръжка на тавана вляво от шофьора?

Според правилата за движение водачът трябва да държи волана с две ръце

Всички знаем много добре защо има дръжки на тавана в салона на автомобила. Те се използват активно от пътниците, за да останат стабилни при остри завои и при шофиране извън пътя. Но защо подобна дръжка в някои автомобили е предвидена и от страната на водача?


дръжка


Според правилата за движение водачът трябва да държи волана с две ръце, което му помага да не изпадне от мястото си нито при неравности или остри завои. Това се улеснява и от страничната поддръжка на седалката, и от предпазния колан, които държат тялото на водача  по време на маневри и при аварийно спиране.

Така че защо тогава шофьорът се нуждае от таванна дръжка? Освен това не можете да закачите дамска чанта или закачалка с костюм, както се практикува с други подобни дръжки в кабината. Те не само ще пречат на управлението на колата, но и ще блокират видимостта на водача.

Всъщност има няколко опции за използване на дръжката на водача. Например при големи SUV-та и пикапи тази дръжка действа като асистент, позволявайки на водача да се качи в кабината. Тя е усобна и, ако е необходимо, напускането на салона - трябва да признаете, че ще бъде много по-лесно, отколкото просто да скочите от високата кола.

Освен това доста често автомобилните производители интегрират на това място калъфи за очила. Да, мястото не е много удобно за калъф за очила, но ако желаете, можете да свикнете.

А наличието на дръжка от страната на водача се дължи на оптимизирането на производствените процеси. Казано по-просто, за производителите на автомобили е много по-лесно и най-важното е по-евтино да монтират дръжка кутия за очила със същоте залавни места, вместо да закриват с други декоративни елементи мястото за дръжката, защото автомобилите  са предназначени за различни пазари и се различават не само в нивата на оборудване, но и в местоположението на волана.


0 от 500
  • #8
    2 rate up comment 0 rate down comment
    бъчваря ( преди 1 година )
    Предната ми кола нямаше дръжка над вратата и много се дразнех. Тая има. Особено е полезна на дълъг път, когато пътуваш часове и по някое време търсиш къде да си преместиш ръцете или краката. Та тая дръжка е много удобн@,, поне за малко да ти почине ръката. Да, аз може да хвана и дръжката на самата врата, но в моята кола не е удобна точно заради унификацията на 3и 5 вратните врсии. Затова е по-удобно понякога просто да хвана за малко дръжката над вратата. За дясната ръка е ясно, там има място.
  • #7
    29 rate up comment 0 rate down comment
    ТНТ ( преди 1 година )
    Браво. Супер полезна информация. Невероятна статия. Гений.
  • #6
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Фредо ( преди 1 година )
    купето и вратите са измислени за да не изпаднете от шасито на земята. ай чал
  • #5
    13 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Тези статии няма ли кой да ги проверява за правописни грешки преди да ги публикуват,мног о неграмотно и с правописни грешки е написана.
  • #4
    4 rate up comment 5 rate down comment
    Дабе ( преди 1 година )
    Цр-в 3 има дръжка и за шофьора!
  • #3
    44 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Нов бисер от Руменчо. Воланът служел на шофьора, за да се държи с две ръце за него, за да не изпаднел от мястото си при неравности и завои. Това, ако беше разказано от дете в детската градина, можеше да му се обясни, че воланът се държи с две ръце, защо така шофьорът има възможност за по-добра реакция.Ayтокoмeдия, къде ги намирате такива специалисти???
  • #2
    24 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Много просто. При твърдите тавани, по този начин захващат самият таван с болтовете, за да не виси само на уплътненията от страната на водача. При някой автомобили просто щракат декоративни капачки на отворите за дръжките, които вършат същата работа дори без наличие на дръжка.
  • #1
    23 rate up comment 5 rate down comment
    Ъ ( преди 1 година )
    Нищо не разбрах! Защо монтират такава дръжка горе-не както е на SUV по-надолу и удобно при слизане ,а горе като на обикновен автомобил