IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Нов китайски SUV с атрактивен дизайн стъпва в Европа

Omoda 5 ще се предлага и в изцяло електрическа версия

Сред китайските производители, готвещи се за стъпване на пазара в Европа, има един, който ще направи това през есента. Компанията Chery залага на марката си Omoda, за да предложи компактен SUV с доста дързък дизайн и разнообразие от двигатели, включително електрическа версия.


Omoda 5


Моделът Omoda 5 вече се продава в Китай, Русия, Израел, Южна Африка, Австралия, Мексико и Индонезия. Размерите му са: дължина – 4,5 метра, широчина – 1,83 метра, височина – 1,59 метра и междуосие от 4,3 метра. А както се вижда от снимките, този SUV има елегантни линии и доста динамично излъчване. Сред отличителните елементи са предната част с огромна решетка (при електрическата тя ще бъде затворена) и черна C-колона.

Интериорът на автомобила е доста изискан, като използваните материали изглеждат с добро качество. Дизайнерите на модела залагат на класическа панорамна конфигурация, съставена от два екрана, един за инструментите и централен за информационно-развлекателната система. Последният използва технологията Cerence ASR, като предлага усъвършенстван гласов асистент и максимална свързаност.


Omoda 5


Omoda 5 също е оборудван с широка гама от асистенти на водача (ADAS), като те включват адаптивен круиз-контрол, функция за автоматично аварийно спиране с разпознаване на пешеходци и велосипедисти, активно поддържане на лентата и предупреждение за напускане на паркинга.

В момента Omoda 5 се продава в няколко страни по света, като изборът е между два 4-цилиндрови бензинови турбодвигателя. Те са 1,5-литров със 156 к.с. и 1,6-литров със 197 к.с. Първият е съчетан с безстепенна трансмисия (CVT), докато вторият е свързан със седемстепенна трансмисия с двоен съединител. Подготвя се е plug-in хибриден вариант, който е особено важен за Европа заради ниските нива на вредни емисии.


Omoda 5


През есента ще излезе и електрически Omoda 5, който е оборудван със синхронен двигател с постоянен магнит и батерия с капацитет 64 кВт/ч. Мощността на мотора е 204 к.с., като ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 7,8 секунди. Пробегът с едно зареждане е около 450 км, а зареждането на батерията от 10 до 80% става за 35 минути.

Засега няма информация за цените, но се очаква те да бъдат доста атрактивни. Производителят Chery ще предложи на купувачите 5-годишна гаранция или 150 000 км пробег.


Още снимки на Omoda 5 - вижте в галерията:


0 от 500