IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Уникално Mini на саудитски принц се появи след 30 години

Колата има двойни фарове и интериор в стил Aston Martin

Преди почти 40 години принц от Саудитска Арабия си поръчва не Rolls-Royce или автомобил от някой друга луксозна марка, а... Mini с ляв волан. Не се съобщава кой е този екстравагентен принц, участвал в петролната и газовата индустрия, но след близо 30 години за първи път това специално Mini 1000 HLE се появява и сега се продава. 

 

1984 Mini 1000 HLE by Tickford - Copy

 

А е меко казано специално, защото е само в един екземпляр. Построен е от известния филиал на Aston Martin за производство на каросерии - Tickford. По-рано известен като Salmons & Sons, Tickford е базиран в Нюпорт и след Втората световна война започва все повече да се занимава с доставката на каросерии за Lagonda след придобиването на Aston Martin и Lagonda от Дейвид Браун през 1947 г.

По-късно с Tickford е сключен договор да осигури каросерии за Aston Martin DB2/4 MkII, а през 1954 г. е добавен към империята на Дейвид Браун - цялото производство на каросерии за други производители е прекратено.

 

1984 Mini 1000 HLE by Tickford-14

 

Уникалното Mini на Tickford наподобява делото на друга британско ателие - Harold Radford & Co Limited. Въпреки това, ако Mini-тата от Radford лесно могат да бъдат наречени малки Rolls-Royce, тогава Tickford произвежда компактни Aston. 

За тази цел салоните са тапицирани със скъпа кожа и украсени с орех. Вътре в Mini 1000 HLE от Tickford може да се намерят седалки Recaro и аудио система Clarion. А двойните фарове са отличителна черта на Tickford.

 

1984 Mini 1000 HLE by Tickford-2 - Copy

 

Твърди се, че промяната на колата е струвала 50 хиляди лири, което в днешни пари е спиращите дъха 150 хиляди. Фаровете, капакът на решетката и предният спойлер създават странен външен вид.

И тъй като колата съществува в един екземпляр, тя е скъпа - по предварителни оценки става дума за 60-80 хиляди паунда В същото време одометерът показва 13 хил. км., а историята на уникалния автомобил се потвърждава от архивни документи от Tickford Register и Aston Martin Heritage.

 

Още снимки - вижте в галерията

 

 

0 от 500