IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Изпълнено обещание - в Африка сменят безплатно бензинови мотоциклети с електрически

Властите в Уганда сключиха сделка с компания за екологична мобилност за 140 000 машини

Президентът на Уганда - Йовери Кагута Мусевени, изпълни свое новогодишно обещание и вече е в ход подмяната на всички мотоциклети, задвижвани от двигатели с вътрешно горене с електрически и то безплатно.

 

bodaboda

 

Правителството на африканската държава сключи сделка с компанията за екологична мобилност Spiro за 140 000 електрически мотоциклета, информира Insideevs. Мотоциклетите ще се раздават безплатно, а Spiro очаква да генерира приходи от презареждане и смяна на батерии.

Мотоциклетите са изключително популярни и важни за транспорта както в Уганда, така и в много други африкански страни. И особено т.нар. „бода-бода“ - мотоциклетни таксита, които ще бъдат основни ползватели.

Spiro вече е пуснала 4500 електрически мотоциклета по пътищата в Руанда, Бенин и Того, а целта е да разпространи 140 000 такива в Уганда през следващите пет години. А също така ще разработи над 3000 станции за зареждане и смяна на батерии в цялата страна.

 

uganda-moto-elettriche

 

„Ние не просто чакаме глобалните конфликти да се успокоят и да свалят цената на горивото. Ние работим по планове за преминаване към електрически автобуси, автомобили и мотоциклети“, каза президентът Мусевени.

Това партньорство - първото между африканско правителство и компания за екологична мобилност като Spiro, ще създаде над 9000 работни места и ще подпомогне местния бизнес. Моторите на Spiro са оборудвани с двигатели с мощност 6,5 кВт и развиват скорост от 80 км/ч. Обхватът от 90 км с едно зареждане се допълва от сменяемите батерии, които позволяват да бъдат на пътя през целия ден.

 

 

0 от 500
  • #8
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    ... така започна Великото преселение на българи и към Африка.
  • #7
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    А кога в България
  • #6
    1 rate up comment 1 rate down comment
    До 4 ( преди 1 година )
    А ти защо мислиш, че един пенсионер не може да си купи фотоволтаик? Моите фотоволтаици са 330 W и съм ги купувал по 200 лв чисто нови с 25 годишна гаранция европейско производство. Вероятно е само един такъв ще е достатъчен да зарежда мотоциклет за 25 години. Ще му трябва и контролер за стотина лева, към който могат да се свържат още един-два панела.
  • #5
    1 rate up comment 2 rate down comment
    До 2 ( преди 1 година )
    Доказано е че старите двутактови мотоциклети , горящи масло замърсяват в ПЪТИ повече от един средностатистически автомобил.
  • #4
    3 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    1-ви, колкото и да е интересна и добра идеята, по скоро съм любопитен след 6-12м, какъв ще е резултата. Не би било зле, кристалната ти топка да ти покаже млако африканската действтелност. Могат да си изграят фотоволтаична система, точно толкова, колкото един бългаски пенсионер само с пенсията си.
  • #3
    5 rate up comment 2 rate down comment
    Илън ( преди 1 година )
    Не мога да се сетя,кое превозно средство замърсява по-малко от мотоциклета ?
  • #2
    14 rate up comment 1 rate down comment
    Изостаналите ( преди 1 година )
    Дори и Африканските държави ще ни задминат. Къде е нашата родна държава мащеха в това отношение. Няма я, абдикирала е, господата от върхушките явно още не са измислили как може да се краде от електрификацията и затова си траят, а народа кучета го яли. В трафика в градовете не се диша вече.
  • #1
    7 rate up comment 4 rate down comment
    Кристална топка ( преди 1 година )
    Ти да видиш. Кристалната ми топка и този път е предвидила правилно, че най-бедните държави в Африка няма да си купуват скъпите ДВГ, защото зареждането и поддръжката им е скъпа, а слънцето пече безплатно и на практика след закупуването на фотоволтаик и превозно средство, няма да имат разходи за транспорт, пък ще имат и електричество за домакинството. И изведнъж се изпариха пазарите за toyota, която щеше да продава в Африка автомобилите си с ДВГ, когато никъде другаде не ги искат след няколко год.