IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla чупи нов рекорд по продажби

За първите 3 месеца на годината са доставени почти 423 000 автомобила

Американската компания Tesla отчете рекорден брой доставки на превозни средства за първото тримесечие на 2023 г. - с около 36% повече на годишна база. Производителят на електромобили информира за производство на около 440 000 превозни средства и 422 875 доставки.

 

TEsla

 

След серия от намаления на цените през януари този ход очевидно се е отразил на продажбите, коментират световни медии, като се отбелязва и очаквания този месец отчет на приходите.

Tesla започна ценова война тази година, след като Model 3 и Model Y поевтиняха с до 20% през януари. По-бюджетните Model 3 и Y са най-популярните автомобили на Tesla с голяма разлика, като представляват около 97% от доставките през този период.

 

model_3_red-1

 

Анализатори отбелязват, че след тези намаления на цените търсенето на по-евтините Tesla се е увеличило. Дали обаче това ще компенсира приходите предстои да се види.

Последните данни за компанията на Илон Мъск показват приблизително 4% увеличение от доставките през четвъртото тримесечие на 2022 г., когато Tesla обяви малко над 405 000 бройки, и увеличение от около 36% спрямо първото тримесечие на 2022 г., когато отчете около 310 000 доставки.

 

Model Y

 

Производителят на автомобили обаче не оправда очакванията на анализаторите от FactSet за средно 432 000 доставени автомобили. Акциите на Tesla се повишиха през първото тримесечие, след като паднаха с около 65% през 2022 г.

Отчетът за печалбите се очаква на фона на поредица от разследвания от федералните регулатори на катастрофи, потенциално причинени от софтуера за подпомагане на шофирането, както и за дефектни предпазни колани и волани.

 

 

0 от 500
  • #8
    1 rate up comment 5 rate down comment
    Швабен зи каскен ( преди 1 година )
    Невероятно! След незначителното 20% намаление на цените, Тесла са постигнали умпопомрачителния 4% ръст на продажбите! Гениално! Невероятна иновативност! И тези щели да продават по 20 милиона на година? Ха-ха!
  • #7
    5 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Тесла обещава на работниците си, че ще спрат т.нар. delivery waves в края на всяко тримесечие вече от 2 години. И някъде от 3 тримесечия наистина започна да го прави, като резултатът е, че има много повече бройки по корабите в открто море. Затова се увеличават непродадените наличности. Като компанията с най-добрите показатели в цялата индустрия, не и се налага да впечатлява никой (за прогнилите руски петролопитеци и безгръбначните им български робове, на компанията никога не и е пукало).
  • #6
    2 rate up comment 2 rate down comment
    До 4 ( преди 1 година )
    И колко е този ръст на непродадените? Повече ли е от ръстът на продажбите? Много ясно че колкото повече производство и продажби има, толкова повече не продадени автомобили ще има за тримесечието. Ще продадат повече отколкото са произвели само и единствено ако имат проблем с производството. И аз метни колко процента са не продадените, да не се окаже че намаляват като процент от произведените
  • #5
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Иначе част от постиженията за март в Европа са, че Тесла У направи рекорд на всички времена за продажби на модел за месец в Дания с 3 200 бройки и беше 4ти най-продаван във Франция с 6 450 бройки след Рено Клио, Пежо 208 и Ситроен С3.
  • #4
    3 rate up comment 4 rate down comment
    До 2 ( преди 1 година )
    Завършиха 2022г с доста непродадени а това тримесечие добавят още 17 000 и отново имат много на склад просто вече са взели значим дял от колите на тези цени и става все по-трудно разбира се не само за тях а за всички . Тази година ще им е успех ако стигнат пак 40% ръст и както личи за сега е 36%
  • #3
    6 rate up comment 4 rate down comment
    Алекс ( преди 1 година )
    Най-доброто се продава най-добре.
  • #2
    8 rate up comment 5 rate down comment
    До първия ( преди 1 година )
    Ти сериозен ли си? На това ли му казваш много непродадени? Ти какво мислиш че това е баничарница, която пече баничките на място и след час ги е продала и не се задържат? Тесла има една от най-малките наличности в индустрията, защото за разлика от останалите няма дилърства и автомобилите стигат директно до клиентите, като наскоро имаше статия че дори ги разтоварват на обществени паркинги и клиентите си ги взимат от там.
  • #1
    4 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Все още остават с доста непродадени но доста натискат конглокентите и ще пострадат печалбите на всички но клиентите печелят от това ..