IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Porsche Cayenne получи интериор в стила на Taycan

В салона на големия SUV вече има три дисплея, а скоростният лост е до волана

Премиерата на обновеното Porsche Cayenne ще се състои през април, но германският производител представи част от промените, които големият SUV ще претърпи. Засега от компанията разкриват само интериора на модела, който е сериозно модернизиран и е в стила на първия електромобил на марката – Taycan.


Porsche Cayenne


Промените са определени като „Porsche Driver Experience", като на човека зад волана ще му трябва малко повече време, за да асимилира случилото се. Цялото табло, централната конзола и горната част вече изглеждат различно. Сега акцентът пада върху нов цифров 12,6-инчов инструментален дисплей с извит дизайн. Воланът също е различен (взет е от 911), като аналоговият оборотомер мече е история.

В зависимост от оборудването шофьорът може да избира между седем различни изгледа на приборния панел. Така на преден план може да бъде изведен оборотомера, онлайн-навигацията, асистент за нощно виждане или 3D помощ при шофиране. Предлага се и класически режим.


Porsche Cayenne


Приликите с Taycan веднага се набиват на очи. От едната страна е поставен 12,3-инчов централен дисплей, а от другата има още един – 10,9-инчов, който е предназначен за пътника до него. Досега този вариант се предлагаше само за електрическия седан на Porsche, но вече е достъпен и за Cayenne.

Ако водачът желае, той може да позволи на спътника да му помогне, като управлява навигационната система или с избора на радиостанция. Освен това, човекът до шофьора има възможност да стриймва видео-съдържание, което, поне на този етап, се осигурява от доставчика Streamhits TV.
За да не се разсейва шофьорът, е поставено специално фолио, което прави дисплея пред пътника невидим. Видеото може да се прожектира и на централния екран, но само когато автомобилът не е в движение.


Porsche Cayenne


Както стана дума, воланът също е различен, като на него са поставени превключватели на режимите на шофиране (Normal, Offroad, Sport, Sport Plus). Този вариант вече ще се предлага стандартно за моделите на Porsche, след като досега беше част от допълнителния пакет Sport Chrono. Новият бутон за превключване на избор на функции и дизайни в арматурното табло също е разположен директно на волана, както и управлението на предлагания като опция head-up дисплей. Освен това има фундаментално преработен лост за управление на системите за подпомагане на водача.

Както е типично за Porsche, новият бутон за стартиране на двигателя е разположен отляво на волана. Друг шок за феновете вероятно ще бъде промененото положение на скоростния лост. Той е преместен от централната конзола и сега е поставен отдясно на волана – нещо, което също е взаимствано от Taycan. Ефектът в случая е, че на централната конзола има повече място за новия контролен панел на климатика, който все още управлява с аналогови контроли.


Porsche Cayenne


Като всеки модерен автомобил, обновеният Cayenne е оборудван със система за безжично зареждане на смартфони, като тук тя предлага и охлаждане. Така се защитава телефона и се позволява оптимизирана мощност на зареждане до 15 вата.

Благодарение на разширената интеграция на онлайн-услуги, системата Siri, например, вече може да се използва за управление на функциите на автомобила. Нови са и два USB-C порта в предното отделение за съхранение и два допълнителни USB-C в задната част на централната конзола. Всички USB портове предлагат бързо зареждане.


Porsche Cayenne


В бъдеще ще бъде достатъчно да сканирате QR кода, показан на централния дисплей със смартфона, за да свържете устройството с автомобила.

0 от 500