IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Вратите в автомобилите съвсем скоро ще са без дръжки отвътре

Интериорът на недалечното бъдеще включва и холографски изображения пред шофьора

Какъв ще бъде автомобилният интериор на недалечното бъдеще, или поне част от него? Отговор на този въпрос дава германската Marquardt Gruppe, доставчик на авточасти от ниво 1, работещ с Mercedes-Benz и General Motors, която предлага редица решения, които трябва да улеснят живота на водача и пътниците, а за тях информира Automotive News.

 

Marquardt Gruppe - интериор на бъдещето

 

Семейната фирма, специализирана в електромеханични и електронни превключватели, предлага от вратите да бъдат премахнати традиционните вътрешни дръжки, като вместо това се оборудват със сензори. Има и алтернативни начини за отваряне чрез жест на ръка или смартфон.

Предполага се, че воланът ще е оборудван с малки екрани с програмируеми менюта. Така ще се даде на водача достъп до голям брой функции, които могат да се превключват с палци. Това донякъде прилича на сензорните бутони на воланите на някои автомобили Mercedes, но очевидно е замислено като нещо по-модерно.

 

Marquardt Gruppe - интериор на бъдещето-1

 

Marquardt залага и на управление с холографски икони, които се задействат, когато пръст „докосне“ проекцията, прекъсвайки светлинния лъч.

Самите производители на автомобили, като BMW например, работят върху вариации на най-новите технологии от много време. В началото на 2017 г. баварците представиха на изложението за потребителска електроника CES концептуалния интерфейс човек-машина HoloActive Touch - водачът управлява функциите на автомобила чрез натискане на виртуални „бутони“ на холографски екран, окачен във въздуха.

 

Marquardt Gruppe - интериор на бъдещето-2

 

Година и половина по-късно подобно решение беше приложено в концепцията BMW iNext (предвестник на кросоувъра iX ) - конзола между предните седалки беше превърната в своеобразен iDrive контролер.

Специално за електрически превозни средства Marquardt разработи порт за зареждане с „екран“, който показва цялата необходима информация. Тъй като е и холографски, е устойчив на всякакви замърсявания и влага и не оставя пръстови отпечатъци.

 

Marquardt Gruppe - интериор на бъдещето-3

 

Според Брандън Жарбо от Marquardt, старомодните превключватели неизбежно ще отстъпят място на микроконтролерите, свързани към шина, която изпраща данни към суперкомпютъра на автомобила.

 

 

0 от 500