IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Над 850 000 собственици на Hyundai и Kia са предупредени да паркират навън

Проблемите със запалващите се коли от двете марки придобиват все по-големи размери

Проблемите със самозапалващи се автомобили от марките Hyundai и Kia продължават. По-рано корейският производител организира сервизна акция заради дефектни кабелни снопове при Hyundai Santa Fe, Santa Cruz и Kia Carnival. Сега се оказва, че се налагат две изтегляни в сервизите, които ще засегнат общо 571 467 превозни средства. И ако към тях се добави и друго по-рано обявена акция на 7-местните Hyundai Palisade и Kia Telluride, общият брой на изложените на риск от пожар автомобили достига 852 514.


Hyundai Santa Fe


По данни на Националната администрация за безопасност на движението по пътищата в САЩ (NHTSA) засегнатите от проблема автомобили на Hyundai са 567 912. Това са основно Santa Fe (2019-2023 година), включително хибридни модели от 2021 г. и plug-in хибриди от 2022 г. Компактният пикап Santa Cruz (2022-2023 година) също е засегнат, както и Kia Carnival (2022-2023).

Проблемът засяга кабелните снопове на теглича, които са закупени от Hyundai или от оторизирани търговци на дребно. Там се намира платка, която не е добре защитена от вода и това може да причини късо съединение. Кабелът е с постоянна мощност, така че дори когато превозните средства са изключени, рискът от късо съединение остава. Ако това се случи, може да се стигне до пожар.

Въпреки големия брой изтеглени в сервизите превозни средства, Hyundai съобщава за шест инцидента, които биха могли да бъдат свързани с този проблем, и само за един пожар, като всичките се случват с автомобили на марката. Kia Carnival е включена в изтеглянето, тъй като използва същото устройство, но при този модел не са известни инциденти.


Kia


Всичко започна през август с изтеглянето в сервизите на 281 447 Hyundai Palisade и Kia Telluride. Това е отделна сервизна акция, но и тя засяга същия проблем с влагата в модула за теглене на ремаркето. При това изтегляне бяха докладвани четири потенциално свързани пожара и 13 разтопени модула. Няма съобщения за инциденти или ранени хора.

Поправката на колите е проста - Hyundai поставя ново окабеляване, което предотвратява навлизането на вода в модула, заедно с допълнителен предпазител. Корейският производител обаче посъветва всички собственици на потенциално засегнати превозни средства да паркират навън, докато колите им не бъдат ремонтирани.


0 от 500
  • #13
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Santa Claus ( преди 1 година )
    Santa fe 09.09.2022г.никой не ни е звънял за проблеми.Поръчкова статия.
  • #12
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Стар Дядо ( преди 1 година )
    Тази злобна статия,май е платена от германските ке**фи! Айде с здраве!!!
  • #11
    7 rate up comment 4 rate down comment
    До #9 ( преди 1 година )
    Дали съм некомпетентен? Знам ли? Имам трима, четирима около мен с Хюндаи закупени по модата. Некачествени материали, драскащи се повърхности, инфотеймънта им е смех, проблеми с горене на масло, сега и самозапалване. Относно интелекта, нека не си го мерим,а?
  • #10
    3 rate up comment 2 rate down comment
    До #8 от 7 ( преди 1 година )
    Грамотен, провери у нета как се пише утечка или отечка. Ела ми говори пак, колко съм неграмотен. Двата варианта са допустими!
  • #9
    3 rate up comment 4 rate down comment
    Балъци? Грешиш ( преди 1 година )
    Не ти ли е известно че в САЩ имаше сервизна акция и за Мерцедес поради фабричен дефект? По твоята логика всички собственици на тази марка също са балъци.Очевидно е че си некомпетентен,зле осведомен и с нисък интелект.
  • #8
    2 rate up comment 3 rate down comment
    До 7 ( преди 1 година )
    Пише се утечки,а не отечки. Защо си неграмотен?
  • #7
    6 rate up comment 1 rate down comment
    До #3 ( преди 1 година )
    То при дъртата ми кола беше така. Има ли отечки или различно съпротивление, борда сигнализираше и въобще не задейства нещото...Нищо, нали балъците си накупиха от лидерите по качество, Хюндай...Смех
  • #6
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Последния Софиянец ( преди 1 година )
    И до гостенина , па и до другите , балъчета тук даже не става въпрос за електрички , ама тотал щетата в междуушието не може да го проумее
  • #5
    5 rate up comment 3 rate down comment
    Хари ( преди 1 година )
    Къде ги хвалите толкова много.Зад вас и пред вас,трябва кордон от пожарни коли да има.
  • #4
    19 rate up comment 2 rate down comment
    Pesho ( преди 1 година )
    Отново супер релевантна за България статия отнасяща се за Hyundai Palisade и Kia Telluride.Които не се продават изобщо в Европа!Но требва да 'матриал ;)