IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Honda обяви забрана за шофиране на 20-годишни модели

При тях има 50% шанс въздушната възглавница да гръмне и да нарани шофьора

Японският производител Honda и неговото подразделение Acura призоваха собствениците на определени по-стари модели от двете марки да не карат своите автомобили, тъй като те са оборудвани с въздушни възглавници Takata. При тях има 50% шанс еърбегът да се скъса при активиране и да нарани шофьора.


Honda


Обявеното от компанията предупреждение „Не шофирайте“ важи за превозни средства, които не са участвали в сервизната акция за смяна на въздушната възглавница от страната на водача. Според Honda, това са около 8200 автомобила от следните модели:

Honda Accord (2001-2002 година)

Honda Civic (2001-2002 година)

Honda CR-V (2002 година)

Honda Odyssey (2002 година)

Honda Pilot (2003 година)

Acura 3.2 TL (2002-2003 година)

Acura 3.2CL (2003 година)


Honda


„Ако притежавате едно от тези превозни средства, не го карайте, докато сервизната акция по замяната на въздушната възглавница не приключи. Резервните части вече са на разположение на дилърите и замяната е безплатна“, се казва в изявлението на Honda.

Оказва се, че именно автомобилите на възраст от около 20 години са най-сериозно заплашени от спукване на еърбега, при което металните фрагменти в него експлодират в лицето на шофьора. До момента в САЩ са регистрирани 24 смъртни случая и над 400 ранени при подобни инциденти.


Honda


Изтеглянето и ремонтът на автомобили с на въздушни възглавници Takata засяга не само Honda. През ноември 2022 г. Stellantis издаде предупреждение „Не шофирайте“ за неремонтирани екземпляри на Dodge Challenger, Charger, Magnum и Chrysler 300. През декември 2022 г. Chrysler 300 от 2010 г. катастрофира, а шофьорът му загина след наранявания от еърбега.

На свой ред, през миналия месец Volkswagen изтегли в сервизите си 37 588 екземпляра от Beetle (2015-2016 година), за да поправи дефектните компоненти.

0 от 500
  • #5
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Спиро ( преди 1 година )
    Имам Лексъс и преди 4-5 години му смениха и на него еърбега
  • #4
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    На мен също ми се обадиха преди няколко години,но бях ходил при тях защото ми светна чека!Оказа че джамбазина ми беше свалил катализатора!Та мисълта ми е че може би трябва да си ходил в Бултрако за да те уведомят за акцията.Става въпрос за Хонда Джаз 2003 г.
  • #3
    8 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Как от бултрако знаят кой кара кола, която не е купувана от тях? По VIN и евентуално данни от КАТ? Иначе браво на тях, чак не мога да повярвам тук да се случи такова нещо.
  • #2
    17 rate up comment 0 rate down comment
    Петров ( преди 1 година )
    Преди 2 години бях уведомен чрез обаждане от дилъра на Хонда за България ф-*** Бултрако,че двете хонди които притежавам подлежат на безплатна смяна на пиропатрона на ербега.Записаха ми час в удобно за мен време и подчертавам напълно безплатно за около час бяха сменени и на двете коли.Колите не са копувани от България нови,а от нашите родни търгаши.Ако не ви се обадят,се свържете вие с Бултрако и попитайте дали автомобилът е племинал през тази сервизна акция.
  • #1
    17 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Призоваха или предупредиха не е същото като забраниха.