IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Знаете ли колко тежи най-леката електрическа суперкола?

Теглото на задвижвания на ток Apex Motors AP-0 е само 1200 кг (ВИДЕО)

На конкурса Amelia Concours D'Elegance във Флорида беше представен най-лекият в света електрически суперавтомобил. Неговото име е Apex Motors AP-0, а теглото му е само 1 200 кг.


Apex Motors AP-0


Любопитно е още, че създаването на тази кола е спонсорирано от бившия член на музикалната групата The Fugees - Уайклиф Жан, който е родом от Хаити. Автомобилът е проектиран в Обединеното кралство и произведен в САЩ.

Apex AP-0 използва електрическо задвижване, монтирано в задната част на купето, което позволява на автомобила да развие 650 конски сили, а максималният въртящ момент е 580 Нм. Отбелязва се още, че суперавтомобилът може да развие скорост до 305 км/ч, докато ускорението от 0 до 100 км/ч отнема само за 2.3 секунди.


Apex Motors AP-0


Впечатляващите динамични характеристики са улеснени от аеродинамичната структура на каросерията, която насочва въздуха под автомобила и зад предните колела, увеличавайки неговата сила на притискане. Равният под използва принципа на ефекта на земята, който "притиска" колата към пътното платно, което пък от своя страна позволява да се взимат завои с висока скорост.

Рекордно лекото тегло на Apex AP-0 се дължи на карбоново шаси монокок с модулна пространствена рама и централна греда за максимална твърдост. Батерията, която е с капацитет от 90 kW дава приемлив автономен пробег, но точните километри не са посочени. Суперавтомобилът на Уайклиф Жан се очаква да бъде пуснат в продажба в края на 2024 г. и ще струва около 350 000 долара.


0 от 500
  • #2
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Хахо ( преди 1 година )
    Няма такова нещо като "ефекта на земята". Това че мотора е отзад не означава че "развива" 650 кс. Дали е отпред или отзад няма никакво значение. Двигателя има 650кс. Ако бяха сложили двигател с 800 кс , то тогава щеше да има 800 кс. Но няма как да ги развива. За първи път чувам за ел.двигател на кола на който НМ да са по-малко ок КС.
  • #1
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Ко рече, ко? ( преди 1 година )
    "дава приемлив автономен пробег, но точните километри не са посочени", е то къде се знае, че е примелив?! И примелив за какво? Да я разходиш из квартала? Да врътнеш една обиколко на най-близката писта до която си я закарал на платформа теглена от дизелов пикап?