IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Нов SUV на Porsche предвизвиква Ferrari Purosangue

Бъдещият електрически флагман на германците засега е известен като K1

Не е тайна, че Porsche разработва нов SUV, който ще излезе през 2027 г. и ще се настани на върха на гамата на марката, за да се бори луксозни конкуренти като Aston Martin DBX, Bentley Bentayga и Lamborghini Urus.


Porsche K1


Германският производител показа изображения, на които автомобилът е покрит, но ясно си личат неговите елегантни линии. Бъдещият електрически модел засега е известен с кодовото си име K1, а идеята на Porsche е той да изглежда далеч по-спортно от сегашните SUV на марката – Macan и Cayenne.

Компанията от Щутгарт показа обясни и как продуктите на бъдещата гама ще бъдат позиционирани на пазара, без да се припокриват един с друг. При SUV-моделите Macan е определен като „лайфстайл“, Cayenne – като „функционалност“, а K1, чийто сериен вариант ще получи друго име, – като „престиж“.


Porsche K1


Профилната снимка на бъдещия флагман на марката показва, че при навлизането си класа на хиперлуксозните SUV той няма да изглежда като никоя конкурентна кола. Дори Ferrari Purosangue , чийто дизайн е далеч по-автомобилен от този на всеки от неговите конкуренти, не може да се похвали с подобни линии. K1 прилича повече на фастбек, като линията на покрива е почти идентична с тази на Panamera, въпреки че ще бъде съчетан със сериозен пътен просвет.

„Ние ще разширим нашето продуктово портфолио в горния му край, като ще заложим на нов електрически SUV, позициониран над Cayenne. По този начин ще подчертаем и засилим позицията си в луксозния сегмент“, обясни главният изпълнителен директор на компанията Оливър Блуме във видео презентация.


Porsche K1


Топ-мениджърът допълни, че новият флагман на Porsche ще бъде ключовият инструмент за увеличаване на печалбите, особено в Китай и САЩ. Блуме обаче не разкри технически подробности за модела, като потвърди единствено, че той ще бъде изграден на платформата SSP, предназначена за следващото поколение на Taycan.

Porsche използва възможността да потвърди и пускането на на други електрически модели, които ще пристигнат преди новия престижен SUV. Първият от тях е Macan EV, който излиза в шоурумите през 2024 г. като той ще бъде последван от 718 Boxster и Cayman през 2025 г., както и от първият електрически Cayenne през 2026 г.


Porsche K1


0 от 500