IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Призракът на Saab надвисна и над приемника му

Компанията NEVS съкращава 95% от персонала и преминава на „спящ режим“

Шведският производител Saab фалира преди малко повече от десетилетие, а сега с неговата участ е заплашен и приемника му. Компанията NEVS обяви, че минава в „режим на хибернация“, като това е част от плана за намаляване на разходите и избягване на фалит.


NEVS


В резултата на това NEVS ще съкрати 320 души, което е около 95% от служителите на фирмата. Така на работа ще останат само 20 човека. Намаляването на персонала няма да стане наведнъж, а ще отнеме около 6 месеца. През това време ръководството на компанията ще преговаря със съответните профсъюзи и ще се опита да помогне с намирането на работа на съкратените служители.

Временният изпълнителен директор на NEVS - Нина Селандер, която застана начело на компанията само два дни по-рано, заяви, че с „голяма тъга компанията преминава в „режим на хибернация“, което означава, че ще бъдем принудени да намалим всички разходи и да страдаме от съкращения във всички области на компанията“.


NEVS


„До това решение се стигна, след като нашите собственици - Evergrande, и нашите потенциални инвеститори не успяха да финализират преговорите в съответствие с нашия договор“, обясни Селандер.

Проблемите пред NEVS започнаха още след придобиване на активите на Saab Automobile през 2012 г. Компанията възобнови производството приблизително година и половина по-късно, като пусна електрически вариант на модела 9-3. Плановете бяха в Китай да се произвеждат по 220 000 бройки на година. Това обаче не се случи и през 2019 г. управлението на NEVS беше поето от компанията Evergrande, която явно също не може да осигури финансиране.


0 от 500
  • #6
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Точно петаците и v8 на Волво въобще не са раздуване на легенди, а уникални мотори за хора с пари. Да не ти казвам колко държат на тунинг.....
  • #5
    2 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    изключително надценен автомобил както и волво раздуване на легенди за пред приятели в кварталната градинка
  • #4
    9 rate up comment 13 rate down comment
    Смех ( преди 1 година )
    Проблема на Сааб беше причинен от неадеквятността на Еврооа.Сааб имаха добри бензини но нямаха дизели а точно тогава мало умните немци и италянци набутваха масово дизеловото недоразумение.А сега попнаха да се отказват от него но с полу грямотни де жили като Пиех толкова.
  • #3
    17 rate up comment 3 rate down comment
    Жалко за Saab ( преди 1 година )
    Преди 3-4г. приятел взе 2006-2007 Saab 9-3 комби 1.9. Реално италиански JTD дизел, страхотен мотор в отлично здраве, а колата беше като нова. Лични впечатления, изобщо не е лоша нито изработката нито материалите им. Жалко за SAAB, историята на фалита им дойде от родителството на GM. Мащехата не е майка. Не политизирам, но който е бил купен от ония, не е прокопсал. Крайслер събори иатлианците, Opel и Saab не видяха слънце с GM, Jaguar не видя успех с Ford, Volvo също бяха изритани от Ford.
  • #2
    12 rate up comment 1 rate down comment
    Лудория ( преди 1 година )
    To Evergrande имат толкова много проблеми, че точно им й е до Saab/Nevs. Компанията собственик е една от най-големите строителни компании в Китай. Преди известно време имаха проблем с това, че не можеха да си обслужват кредитите и с това предизвикаха големи трусове в китайската икономика и регулиране.
  • #1
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Ал ( преди 1 година )
    RIP