IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Дилъри на Jaguar и Land Rover на война с автомобилния производител

Причината е в намалените маржове на търговците, които заплашват със съдебни дела

Представителствата на луксозни марки инвестират огромни суми в своите шоуруми, за да създадат правилната среда за привличане на клиентите и на техните пари. И го правят, защото знаят, че щедрите маржове от колите, които продават, ще оправдаят тази инвестиция. Но дилърите на Jaguar и Land Rover в Европа твърдят, че автомобилният производител нарушава този баланс и заплашват да дадат компанията на съд.


Jaguar Land Rover


Германското издание Automobilwoche съобщава, че Jaguar Land Rover е прекратил договорите с европейските си дилъри и е предложил нови условия, които ще ги оставят много по-лоши. В Германия, например, дилърските маржове ще бъдат намалени наполовина до 9 процента.

Промяната идва в тежък момент, тъй като заради проблемите с производството търговците в момента продават много по-малко коли, отколкото е реално търсене. Това важи с особена сила за JLR, където продажбите все още са по-ниски от нивата от преди пандемията. Наскоро компанията се похвали, че е запълнила поръчките за година напред, но тя все още се бори с липсата на чипове, които са нужни за производството на заявените автомобили.

В писмо до JLR, с което разполага и Automobilwoche, ръководителят на европейската асоциация на дилърите на марката Ариен де Йонг се оплака, че новите прогнози за обем на автомобилния производител са значително по-ниски от преди и идват с по-лоши маржове за дилърите.

Де Йонг заплаши производителя със съд, предупреждавайки го, че ако настоява да изпълни плана си за въвеждане на новите договори тази пролет, резултатът може да бъде съдебна битка, която има потенциал да навреди и на двете страни.

0 от 500