IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

„Звярът“ с 27-литров двигател на Rolls-Royce се продава

The Beast влиза в Книгата на рекорди на Гинес като най-мощната кола в света през 1977 г.

Легендарна кола, известна като „Звярът“ (The Beast), ще бъде пусната на търг следващата седмица на платформата Car and Classic. The Beast е посочен в Книгата на световните рекорди на Гинес като най-мощната кола в света през 1977 г.

 

1972 JOHN DODD'S THE BEAST

 

Невероятният екземпляр е построен през 1972 г. от английския инженер Джон Дод. Под капака той монтира 27-литров, 12-цилиндров двигател Rolls-Royce Merlin от самолета изтребител Spitfire, чиято атмосферна версия, наречена Meteor, се използва от британците за танкове по време на Втората световна война.

По приблизителни оценки мощността на двигателя достига 750 к.с., което прави колата на Дод най-мощната за времето си.

 

1972 JOHN DODD'S THE BEAST-12

 

Автомобилът е изграден върху уникално огромно шаси, създадено от Пол Джеймсън през 1966 г. Дод сам проектира каросерията от фибростъкло и тъй като монтира двигател на Rolls-Royce, през първите няколко години колата носи лицето на луксозната британска марка.

От Rolls-Royce обаче не са доволни от използването на логото и една от решетките на марката върху предната част на домашно направен автомобил и завеждат дело срещу изобретателя. Дод е осъден на шест месеца затвор за отказ да плати глоба на Rolls-Royce за нарушаване на търговска марка.

 

1972 JOHN DODD'S THE BEAST-2

 

Впоследствие той прави промени и сега инициалите на самия Джон Дод са на решетката на радиатора, а уникалният автомобил е обявен от Car and Classic с името 1972 Jonn Dodd’s The Beast.

През декември 2022 г. Джон Дод почина на 90-годишна възраст и неговият The Beast вече е обявен за продажба. Съобщава се, че малко преди смъртта си той редовно е управлявал своя автомобил.

 

Още снимки - вижте в галерията

 

 

0 от 500