IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Rolls-Royce посочи краен срок за отказа си от ДВГ

След 2030 г. всички модели на марката ще бъдат изцяло електрически

Rolls-Royce Spectre е първият електрически автомобил на британската марка и ще влезе в производство по-късно тази година. Шефът на компанията Торстен Мюлер-Отвос потвърди, че ревизираните версии от серия 2 на текущата гама от модели на фирмата - Rolls-Royce Phantom, Rolls-Royce Ghost и Rolls-Royce Cullinan, ще запазят V12 двигателите си, след което марката ще премине изцяло на електричество. Това ще се случи през 2030 г.


Rolls-Royce


Мюлер-Отвос потвърди, че компанията му няма да пуска хибридни модели и ще премине от V12 бензинови двигатели направо към електрическо задвижване. „Не сме разлюбили V12 и ще продължим да инвестираме в него, за да отговорим на новите изисквания. Предстои ни една прекрасна трансформация – от V12 на EV”, разкрива шефът на Rolls-Royce.

За разлика от останалите производители в британската компания не си поставят конкретни срокове за пускане на пазара на нови модели, нито се ангажират с това колко време ще продават даден автомобил.


Rolls-Royce


„Първият Phantom беше на пазара в продължение на 14 години. Phantom представлява 10% от нашия обем продажби, като струва над 1 млн евро, така че няма да бъде изненада, ако продължим с него при това с V12 двигател“, обясни Мюлер-Отвос.

Той посочи, че първият електромобил на марката - Spectre, който е духовен наследник на Phantom Coupe, е създаден първо като Roll-Royce, а след това като EV и компанията се стреми да го позиционира именно по този начин. Купувачите на модела са категорични, че биха си го купили и с V12, което показва, че това е правилният подход в случая.


Rolls-Royce


Мюлер-Отвос каза, че британският производител не преследва цел за обеми продажби и се ръководи само от търсенето, като е видяла промяна в мисленето на купувачите, които искат да харчат пари и да се радват на живота, вместо да го спестяват за бъдещето.

„Ние се съобразяваме с търсенето, така че е възможно някои години да продадем под 6000 коли. Не сме имунизирани срещу рецесия, но сега бизнесът е стабилен. По време на пандемията от Covid хората трупаха пари и сега ги харчат. Те искат да живеят сега, а не след 15-20 години. Нагласите са се променили, не само с харченето на пари, но и с начина на живот. Хората просто грабват момента“, обяснява шефът на Rolls-Royce.


0 от 500
  • #5
    0 rate up comment 2 rate down comment
    Лудория ( преди 1 година )
    До 2-ри - ами останалата половина ще си кара на бензин/дизел/етанол или каквото там си имат... Да му мислят богаташите в тези държави. Ще им се наложи да сменят Ролс Ройс-а с някоя друга марка - я китайска, я американска...
  • #4
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    В глупавата ни държава някои големи градове още нямат нормален градски транспорт. Като Варна. Какво се прави в тоя случай?
  • #3
    2 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    До 1 - ГОляма класа. Лордове и лейдита, чийто прадеди са успели да изколят най-много народ за корона, дето 30 поколения после цуцат
  • #2
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Те дотогава ДВГ ще са музейни експонаите и забранени в половианта свят, бе!
  • #1
    4 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Преди време Ролс Ройс означаваше класа, а сега като видя такъв се сещам за някой афро-американски рапър, филипински боксьор или за някой фуболист с по-малко мозък от цилиндрите на РР.