IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volkswagen готви електрическа спортна кола с 680 коня

Бъдещият модел е вдъхновен от концепцията XL Sport от 2014 г.

Германската компания Volkswagen планира да разработи електрически спортен автомобил, като най-вероятно това ще бъде гражданска версия на спортния прототип ID track. Р, съобщава Autocar. В прессъобщение на производителя се казва, че VW в момента разработва компоненти, които могат лесно да бъдат адаптирани както към конвенционалните електрически превозни средства, така и към спортни автомобили.

 

Volkswagen XL Sport-1

 

Очевидно компанията възнамерява да използва технологиите, използвани в спортния прототип ID. R, който дебютира през 2018 г. Според Autocar предстоящият електрически спортен автомобил на Volkswagen ще бъде двуместен и ще получи задвижване на задните колела с един електрически мотор като стандарт.

В топ версиите към него ще бъде добавен още един електрически мотор, а общата мощност ще достигне 680 к.с. и 650 Нм въртящ момент. Така хипотетичният спортен електромобил на Volkswagen може да се сравни с Porsche Taycan Turbo.

 

2014-volkswagen-xl-sport-concept (5)

 

Автомобилът ще се основава на новата платформа MEB Evo, което ще намали разходите за разработка с почти една четвърт. В момента електрическата гама на Volkswagen е от хечбек ID.3, кросоувъри ID.4, ID.5 и ID.6 и миниван ID Buzz.

Според Motor1 спортната кола може да бъде вдъхновена от концепцията Volkswagen XL Sport от 2014 г., която е базирана на най-икономичния модел на марката - хибрида XL1, и се задвижва от 1,2-литров мотоциклетен двигател с мощност 200 к.с. на Ducati. По това време това е най-мощният сериен двуцилиндров агрегат в света.

 

2014-volkswagen-xl-sport-concept (1)

 

Но е малко вероятно в обозримо бъдеще да се появи мощен електрически автомобил със спортен дизайн. Volkswagen все още предпочита да работи върху масово произвеждани автомобили в популярни сегменти.

Ако се говори за Volkswagen Group като цяло, тогава следващият спортен автомобил на концерна ще бъде наследникът на сегашния 718 Boxster/Cayman, като се очаква дебют през 2025 г.

 

Още снимки - вижте в галерията:

 

 

0 от 500