IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-луксозният SUV на Toyota ще е готов до лятото

Моделът Century ще използва основата на Highlander, но ще струва повече от Land Cruiser

Японският производител Toyota пусна своя представителен седан Toyota Century през 1967 г. Въпреки, че е на пазара повече от половин век, моделът е сменил само 3 поколения. Последното излезе през 2018 г., като се произвежда само в Япония и не се предлага в други държави.


Toyota Century SUV


Слуховете, че семейството на Toyota Century може да се разшири с пълноразмерен кросоувър се появиха преди месеци. Тогава беше обявено, че новият модел ще се казва Century SUV, но засега информация все още не е официално потвърдена. Сега обаче японското издание Nikkei Asia съобщава нови подробности за автомобила.

Според информацията всъдеходът Toyota Century ще бъде представен през лятото, като той е изграден на основата на кросоувъра Highlander (неговата топ-версия Grand Highlander дебютира вчера). За разлика от донора си новият SUV ще разполага само с два реда седалки и ще много място за краката на пътниците отзад.


Toyota Century SUV


По предварителни данни дължината на автомобила ще бъде 5,2 метра, а междуосието – около 3 метра. Така той ще бъде по-голям от сегашната Toyota Land Cruiser 300, чиято дължина е 4965 мм, а разстоянието между осите - 2850 мм. Предполага се, че собственото тегло на луксозния кросоувър ще бъде около 2200 кг.

Според агенцията, SUV Century ще бъде оборудван с хибридна задвижваща система, която се използва от Toyota Crown и Grand Highlander. Тя е базирана на 2,4-литров бензинов турбодвигател, съчетан с електромотор и 6-степенен автоматик. Съвкупната мощност е 367 к.с. и 542 Нм въртящ момент.


Toyota Century SUV


Производството на новия кросоувър ще се осъществява в японски завод на Toyota, в който се сглобяват и автомобилите от марката Lexus. За разлика от седана Century обаче SUV-моделът ще се предлага и зад граница. Това означава, че той ще бъде по-масов от седана и съответно малко по-евтин. В Япония цените на седана стартират от 20 милиона йени (142 000 евро), а при кросоувъра те ще започват от 15 милиона (107 000 евро).

Снимки: Carscoops


0 от 500