fallback

В Русия превърнаха завод на Ford в... дъскорезница

Високотехнологичната фабрика във Всеволожск занапред ще реже дъски

Заводът на концерна Ford във Всеволожск - близо до Санкт Петербург (Русия), който произвеждаше моделите Ford Focus и Ford Mondeo, става фабрика за дървообработване, съобщи руската информационна агенция ТАСС, като се позовава на пресслужбата на Комитета за икономическо развитие и инвестиционна дейност на Ленинградска област.

 

 

Заводът беше открит през 2002 г. и стана първият за сглобяване на автомобили с пълен цикъл в Русия. Въпреки това през 2019 г., на фона на спад в търсенето на продукти, американците решиха да напуснат руския пазар на леки автомобили, оставяйки само сглобяването на търговски микробуси в Елабуга (Татарстан).

Дейността на завода спря през юни 2019-а, а през декември 2021 г. беше продаден на корейски производител на авточасти Sungwoo Hitech (LLC SV Rus). Основана през 1977 г., компанията произвежда силови елементи на купето, вратите, броните. Основни клиенти на азиатците са Hyundai, Kia, Renault Samsung Motors, GM Korea Company.

 

 

В края на 2022 г. ТАСС, позовавайки се на пресслужбата на администрацията на Ленинградска област съобщи, че Sungwoo Hitech е отложил за неопределено време пускането на производството. Компанията отказа да коментира ситуацията, а на 31 януари губернаторът на Ленинградска област - Александър Дрозденко съобщи, че преговорите с южнокорейците за рестартиране на бившия завод не са прекъснати, а са спрени. Причината е политическата ситуация.

Най-новата информация е, че дървообработваща компания планира да създаде производство на мястото на бившия завод на Ford. Част от територията е наета от фирмата и вече работи.

 

 

Според руското издание Комсомолска правда „там, където от много години се сглобяват високотехнологични чуждестранни автомобили, сега кръгли дървени трупи ще бъдат рязани на дъски. Условно. Но това е по-добре от престой на предприятието“.

 

 

fallback
fallback
Последни