IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Chiron Profilee е най-скъпата нова кола, продадена на търг

Анонимен купувач плати 9,7 милиона евро за уникалното Bugatti

Уникален Bugatti Chiron Profilee постави световен рекорд за най-скъпата нова кола, продадена на търг, като печелившата оферта беше 9,7 милиона евро, а с ДДС цената става около 12 милиона.

 

Bugatti Chiron Profilée-10

 

Толкова плати анонимен купувач на търга на RM Sotheby's в Париж, като част от от парите ще отидат за няколко благотворителни организации. Новината обяви в социалните мрежи лично Мате Римац - главният изпълнителен директор на Bugatti, който пое висшия пост от Щефан Винкелман в края на 2021 г.

Поръчковият Chiron Profilee, който може да бъде описан като Porsche 911 GT3 на Bugatti, беше представен точно преди Коледа. Суперавтомобилът разполага с 8,0-литров W16 двигател с мощност 1500 к.с., колкото е на Chiron Pur Sport, ограничен до само 60 екземпляра. Ускорението до 100 км/ч е за 2,3 секунди, а до 200 км/ч - за 5,5 секунди. Максималната скорост е 380 км/ч в сравнение с 350 за Chiron Pur Sport.

 

Bugatti Chiron Profilee-15

 

Инженерите на Bugatti са направили промени по шасито, като са добавили и по-твърди пружини с 10% в сравнение с тези на Chiron Sport. Задният мост също има промени, които водят подобрено сцепление при завои, без да се жертва комфорта на водача.

Profilee е с цвят Argent Atlantique, разработен специално за този автомобил. Никой друг Chiron не го притежава. В долната част има въглеродни влакна, оцветени с Bleu Royal Carbon. Колелата също са по поръчка и са произведени и тествани специално за Profilee.

 

Bugatti Chiron Profilee-17

 

Интериорът е познат за Chiron, което включва големи количества кожа, карбон и алуминий – всичко е ръчна изработка. Profilee, поради специалния си статус, е първият Chiron с покритие от тъкана кожа, намиращо се на арматурното табло, панелите на вратите и централната конзола.

Bugatti казва, че са били необходими над 2500 м кожени ленти за изработката. Черна вложка на рамката е разположена в централната конзола, за да маркира допълнително специалния #501 статус на Profilee.

 

Още снимки - вижте в галерията:

 

 

0 от 500