IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Lexus въвежда технологията „топло одеяло“

Усъвършенстваният климатроник дебютира при електрическия кросоувър RZ

Японската марка за луксозни автомобили Lexus измисли нов начин за отопление на купето, като в допълнение към традиционната тръбопроводна система, инженерите предложиха инсталирането на инфрачервени излъчватели.

 

Lexus RZ-1

 

Lexus сравнява ефекта от топлината, генерирана от инфрачервеното лъчение, с топло одеяло, покриващо краката в хладен ден.

Отоплението ще се осъществява от два панела, разположени на нивото на коленете на водача и пътника до него, като нагряват само твърди обекти в тяхната пряка видимост. Ако стане твърде горещо, всеки от тях ще трябва само да докосне панела и температурата на нагряване ще падне.

 

Lexus RZ

 

Според изчисленията така процесът на отопление ще е по-ефективен и ще се намали консумацията на енергия с 8%, което е важно при електрическите автомобили. Ще има положителен ефект върху пробега на EV, тъй като намалява влиянието на вентилационната система върху енергийните резерви на колата.

Въпреки това Lexus няма намерение да изоставя традиционния климатроник. Излъчвателите само ще увеличат неговия потенциал и двете системи могат да се използват едновременно. А също така ще се превърнат в опция, която разделя премиум RZ от по-базовия Toyota bz4х, с който Lexus споделя платформа.

 

Lexus RZ-2

 

Електрическият кросоувър Lexus RZ ще бъде първият, който ще получи новата опция и то още през лятото на 2023 г. Като начало Radiant Heating ще бъде включен в системата Lexus Climate Concierge и ще се предлага в Австралия.

 

 

0 от 500