IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо ръждата е проблем при електрическите автомобили?

Някои от последствията на корозията не могат да се видят дълго време

Ръждата е вечен проблем за автомобилите, макар и в съвременните вече да не е толкова сериозен, според специалистите. При електрическите обаче нещата стоят по друг начин, а какви са причините, обяснява Марко Ойлер, технически директор на GTÜ Society for Technical Monitoring mbH, цитиран от Аutobild.

 

Ръжда

 

Корозията и в сегашните, модерни коли, разбира се, не е изключена и шофьорите трябва да бъдат нащрек и да действат в случай на следи. При електрическите превозни средства темата за олекотената конструкция играе основна роля в стремежа за увеличаване на пробега, обяснява Марко Ойлер. Теглото може да бъде спестено чрез използване на повече леки метали, като алуминий. Защото батерията е достатъчно тежка, а допълнителното тегло е за сметка на обхвата.

От тук идват и материалните трикове, но това води до проблеми по различни причини. Леките метали не само трябва да бъдат защитени срещу самокорозия, но също така могат да причинят галванична корозия веднага, щом влязат в контакт с друг материал с по-висок отрицателен електроден потенциал. С други думи - ръждясват по-бързо, отколкото при нормални обстоятелства. И благодарение на дизайна, повредата от ръждата може да остане незабелязана дълго време.

 

Електрически автомобил

 

Друг проблем - икономията на материал създава кухини, в които може да се образува ръжда. Производителите обаче често запълват тези кухини със звукоизолираща пяна, която намалява шума, но също така свързва влагата. И тук ръждата е неизбежна в един момент.

„Ръждата оказва влияние върху безопасността при катастрофа, особено когато носещите конструкции са повредени“, казва Максимилиан Бауер, експерт на ADAC за автомобилни технологии и допълва, че това се отнася преди всичко за панелите на праговете, които често са най-склонни да ръждясват.

 

 

0 от 500
  • #5
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Скъсани боксерки ( преди 1 година )
    'аси шитняната статия! Защо ръждата е проблем при електричките....А, при ДВГ автомобилите не е ли проблем??? Звучи като: Вредно е като пушите да държите цигарата с лявата ръка.....
  • #4
    9 rate up comment 8 rate down comment
    До долния ( преди 1 година )
    Пикапът на тесла с алуминиево шаси и купе от неръждаема стомана, както и с двигатели с ресурс един милион мили и батерии, които имат живот 10 000 цикъла, ако ги зареждаш между 20 и 80%. Проблем?
  • #3
    9 rate up comment 3 rate down comment
    Проблем? ( преди 1 година )
    Модел S - алуминий. BMW i3 - 100% карбон композит с алуминиево окачване, 100% неръждаемо.
  • #2
    7 rate up comment 7 rate down comment
    младен ( преди 1 година )
    Тинтири, най-големият им проблем си ти да знаеш....ха ха ха.
  • #1
    13 rate up comment 11 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 1 година )
    Има ли въобще нещо, което да не е проблем за електроталигите :D