IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Няколко "дреболии", с които да намалим разхода на гориво през зимата

Поотделно те спестяват минимално, но заедно дават сериозен резултат

Да оставим съвета за пътуване с градски транспорт през зимата с цел икономия на гориво. Но всеки знае, че не е възможно да харчите същото гориво през студените месеци, колкото през лятото. Но все пак е възможно да се направи нещо.


зимно пътуване


Специалистите съветват да се пести от "дреболии". Заедно това ще даде резултат. Например, когато загрявате двигателя, не трябва да прекалявате - оставете колата една минута на празен ход и започнете да се движите бавно. По този начин двигателят се загрява по-бързо и разходът на гориво ще бъде намален.

Почистете напълно снега от колата, защото това също са излишни килограми и допълнително натоварване. Не забравяйте да използвате двигателно масло според сезона: 10W-40 ще се държи по-лошо в студено време, отколкото например 0W-40.

Струва си да премахнете ненужните неща от колата, особено по-тежките. Това ще намали теглото на автомобила. Багажникът на покрива също е баласт, който може да се премахне, когато не се ползва.

Ако навън е прекалено мразовито, специалните одеяла за кола, използвани с Скандинавските държави, ще ви помогнат да поддържате двигателното отделение по-топло. Загряването на двигателя ще стане по-кратко, а изключеният двигател ще изстива по-бавно.


0 от 500
  • #2
    17 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Я си продължавай да си обслужваш колата във фирмения сервиз и не се вслушвай в глупостите написани по-горе.
  • #1
    13 rate up comment 6 rate down comment
    Случайно минаващ ( преди 1 година )
    Отново глупости - използва се моторното масло предписано от производителя, а не различно според сезона. Особено за България, където зимите са толкова свирепи, че нормалното масло става на боза :D Любопитно ми е дали ще ми отпадне гаранцията на автомобила, ако заменя фабрично предписаното масло с "по-тънко" такова? Например от 0W-30 мина на 0W-20? Риторичен въпрос ...