IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Няколко "дреболии", с които да намалим разхода на гориво през зимата

Поотделно те спестяват минимално, но заедно дават сериозен резултат

Да оставим съвета за пътуване с градски транспорт през зимата с цел икономия на гориво. Но всеки знае, че не е възможно да харчите същото гориво през студените месеци, колкото през лятото. Но все пак е възможно да се направи нещо.


зимно пътуване


Специалистите съветват да се пести от "дреболии". Заедно това ще даде резултат. Например, когато загрявате двигателя, не трябва да прекалявате - оставете колата една минута на празен ход и започнете да се движите бавно. По този начин двигателят се загрява по-бързо и разходът на гориво ще бъде намален.

Почистете напълно снега от колата, защото това също са излишни килограми и допълнително натоварване. Не забравяйте да използвате двигателно масло според сезона: 10W-40 ще се държи по-лошо в студено време, отколкото например 0W-40.

Струва си да премахнете ненужните неща от колата, особено по-тежките. Това ще намали теглото на автомобила. Багажникът на покрива също е баласт, който може да се премахне, когато не се ползва.

Ако навън е прекалено мразовито, специалните одеяла за кола, използвани с Скандинавските държави, ще ви помогнат да поддържате двигателното отделение по-топло. Загряването на двигателя ще стане по-кратко, а изключеният двигател ще изстива по-бавно.


0 от 500
  • #12
    1 rate up comment 0 rate down comment
    До случайния ( преди 1 година )
    Ти май грам не знаеш какво значи гаранция на нов автомобил, а? Сам масло не можеш да сменяш, било то каквото пише по книга или не. Сменя се в сервиза на официалния дилър, инак гаранцията отпада. А там надали ще ти сложат каквото са написали в някакъв умрял сайт ;)
  • #11
    5 rate up comment 9 rate down comment
    shantavelo@gmail.com ( преди 1 година )
    До Мемфис: много си далеч от истината с маслата! 15W40 се ползва в много автомобили,не само руски! И ако искаш да знаеш от руските по-сигурни няма ! Западните като кажат НЕ, викай репатрака!
  • #10
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Случайно минаващ ( преди 1 година )
    Мемфис - не се прави на 3 и 1/2, много добре ме разбра, че само дадох пример. И ако искаш да е по-коректен, заповядай: вместо 5W-30 да сипя 0W-30. Производителят казва да се използва само 5W-30. Какво става с гаранцията на автомобила, ако във фирменият сервиз настоявам за 0W-30 масло? Ама нали не караш нов автомобил и нямаш подобни проблеми, 'що да не преебеш хората с нови автомобили! Ако някой ти се върже и му отпадне гаранцията - много ли ще се кефиш?
  • #9
    2 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    купуваш си инструмент за масления филтър наемаш си гаражна клетка с подемник отвиваш пробката сменяш филтъра завиваш пробката слагаш новия филтър наливаш маслото и си готов
  • #8
    17 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Значи според написаното излиза, че есента трябва да си сменям маслото, че да мога да изкарам зимата с по-тънко масло, а на пролет отново да го сменя с по-дебело за лятото. Безценни съвети просто. Думи нямам. А тези които караме нови автомобили какво да правим? В официален сервиз няма да ми сменят маслото с такова, което не отговаря на спецификациите. Къде да отида да го сменят и да не отпадне гаранцията? А за тези одеала на двигателя някой знае ли нещо? За сефте чувам.
  • #7
    9 rate up comment 13 rate down comment
    Мемфис ( преди 1 година )
    До 4. Коя кола в света се кара с 15w50? Явно нямаш понятие от автомобили! Този вискозитет не се използва повече от четвърт век, дори в страни като Швеция и Канада. Явно не си карал нищо по- различно от Москвич и мисленето ти е като на ушанките в Русия!
  • #6
    21 rate up comment 4 rate down comment
    онзи ( преди 1 година )
    и къде е тая зима?
  • #5
    22 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Айде пак глупости. Колко стръва инвестцията в смяната на масло? . Колко ще се спестят? Лев-2-3? 10? Ми не си карайте колата, пести най-много.
  • #4
    18 rate up comment 7 rate down comment
    Случайно минаващ ( преди 1 година )
    Можеш да играш, ама друг път. В момента, в който сипеш масло различно от това, което ти дава производителя като параметри и гаранцията ти отива в кофата. И за да го опиташ по-подробно: на 15W-50 не можеш да сипеш 0W-50 и да очакваш гаранцията да ти важи. Първо поговори с официалните сервизи и тогава си прави съчинения по картинка.
  • #3
    13 rate up comment 8 rate down comment
    apollo11 ( преди 1 година )
    До 1Първо научи какво показват тия цифрички и буквички, тогава коментирай...Първото число е зимният вискозитет- масленият филм на СТУДЕН двигател (затова имаш след него W(winter) втората е масленият филм който се получава СЛЕД достигане на работната температура - тав цифра си я спазваш , можеш да играеш с първатаМисля че по-просто не мога да го кажа