IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Jaguar Land Rover обяви, че е затрупан с поръчки

Британският производител е събрал 215 000 заявки, като повечето са за най-скъпите модели

Jaguar Land Rover е натрупал над 200 000 поръчки в края на миналата година по цял свят и това кара британският производител да очаква още по-силни резултати през тази година. Към момента компанията е получила заявки за 215 000 превозни средства от клиентите си, като почти 3/4 от тях (74%) са за двата най-скъпи модела - Range Rover и Range Rover Sport, както и за всъдеходите от семейството Defender.


Range Rover


Повишеното търсене на Range Rover и Range Rover Sport е разбираемо, тъй като и двата флагмана наскоро смениха поколенията. Интересът към Land Rover Defender беше подхранван от пускането на осемместна версия с дълга база с индекс „130“. Повечето клиенти поръчват скъпите SUV, като това отлично се вписва в стратегията на автомобилния производител.

Въпреки положителните резултати за 2022 г., изпълнителният директор на Jaguar Land Rover Тиери Болоре неочаквано реши да се оттегли в края на миналата година, като се позова на лични причини. Именно той трябваше да ръководи британския производител по пътя към електрификация, който се отнася най-вече за марката Jaguar. Тя ще стане изцяло електрическа през 2025 г., без да бъдат пускани нови продукти дотогава.

Едно от първите решения, взети от Тиери Болоре след назначаването му за главен изпълнителен директор, беше да отмени пускането на електрическия XJ, който трябваше да бъде изграден на платформата MLA и да се конкурира с Mercedes-Benz EQS и BMW i7. Отказът от модела беше обяснен с факта, това, че „планираната замяна на XJ не съответства на новата визия за марката Jaguar.“

Планът на британците Reimagine също така предвижда пускането на шест електрически модела Land Rover, базирани на Range Rover, Discovery и Defender. Първият от тези модели се очаква да пристигне през 2024 г. Очаква се 60% от продажбите на Land Rover до края на десетилетието да бъдат направени с електрически превозни средства. Не е ясно обаче дали този план няма да претърпи промяна след смяната на Болоре.

Новият шеф на Jaguar Land Rover ще трябва бързо да реши проблема с липсата на микрочипове, който удари особено силно британския концерн. В момента чакането за някои модели Land Rover се чака повече от година.


0 от 500
  • #3
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Хората искат джипки. Големи и мощни, луксозни, проходими с 4х4 да могат спокойно да ходят асфалта без да закъсат някъде. Никой вече не иска евтини консервни кутии и малолитражки с предно.
  • #2
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Четеш статията и веднага разбираш, че я е писал Пешо Шекеров - пълна с грешки и недомислици като напр. "Чакането се чака.." Те и другите писачи не са стока, но той няма статия без поне 5-6 грешки.
  • #1
    5 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Ех какъв е живота. Типично потвърждение на поговорката "който иска да свърши нещо търси решения, а който не желае да го свърши, търси оправдания". Е как фирма с традиции, не успява да намери чипове за някакви си 200 000 броя, друга стогодишна автомобилна фирма, най-голямата в света, не може да намери батерии само за 10 000 броя електромобили, защото е имало недостиг на батерии, а 15-годишна фирма без опит, вдигна производството си около 10 пъти по време на кризата