IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Новата Honda Civic: промяна в мисленето

11-ото поколение на японския модел е пораснало във всяко отношение (ВИДЕО)

Honda Civic, който тази година става точно на половин век, в много отношения е най-забележителната кола на японците.
     
       

     
        
Преди всичко това е първата им нормална кола, а не миниатюрен кей-кар (ако не броим кратко живелия предшественик Honda 1300). Това е също първият масов експортен продукт, който не е мотоциклет. И освен това е най-успешният им автомобил досега, с почти 21 милиона продажби до края на 2022.
Но сега на пазара идва новото 11-о поколение. И, специално за европейските клиенти, то ще изисква доста голяма промяна в мисленето.
      
     
Honda Civic 2023 тест драйв
      
       
Тази промяна не се отнася до външния вид - макар че и с просто око се вижда промененият дизайнерски език. Предишните поколения изглеждаха като представата за космически кораб от 60-те години. Новото е приятно изчистено и изглежда динамично, без да се натрапва. Предните светлини и решетка напомнят малко на Peugeot 508, но това е неизбежно във време, когато вече всичко се проектира в аеродинамичния тунел.

Не се отнася и до интериора, макар че и там промяната е внушителна и определено за добро. Не, причината новият Civic да изисква сериозно превключване от досегашните си клиенти всъщност се крие под капака.
    
       
Honda Civic 2023 тест драйв
    
       
Клиентите в Щатите, където са основните продажби на тази кола и където тя е вторият най-продаван лек автомобил след Тоyota Camry, имат доста голям избор от двигатели. Има 1.5 турбо с няколко степени на мощност, има добрия стар двулитров бензин, с няколко степени на мощност. Но в Европа, ако искате Civic, единственият ви шанс е задвижването, което виждате на снимката. В епохата на кубатури от по 1 или 1.2 литра, тук получавате изцяло нов двулитров бензинов мотор. Но нека това да не ви вдъхва високи очаквания: този двигател е създаден не за мощност, а за икономичност. Той е комбиниран с два електромотора и с литиево-йонна батерия. Тоест за Европа Civic вече е само хибрид.
    
        
Honda Civic 2023 тест драйв
     
       
Дори и така появата на двулитров мотор във време, в която вече дори големи лимузини се появяват с по три цилиндъра, звучи чудесно. Но имайте предвид, че този нов VTEC на Honda няма много общо с досегашните. Вярно, все така е с два вала, по четири клапана и алуминиев блок. Но вече работи по цикъла на Аткинсън, което означава, че доброволно жертва мощност за сметка на ефективност. И освен това през повечето време дори няма връзка с колелата.
  
    
Honda Civic 2023 тест драйв
   
     
При нормално градско каране този Civic се задвижва само от по-големия електромотор. Ако ви потрябва ускорение, двигателят с вътрешно горене се включва, но само за да захранва генератора. Едва на магистрала, при продължителна висока скорост, сложната хибридна система свързва директно двигателя с колелата.
   
     
Honda Civic 2023 тест драйв
    
        
Вече ви споменах, че тази система е създадена най-вече за икономия. И то с доста голям успех, защото на дълъг път, с много магистрала, трима пътници и багаж, успяхме да постигнем средно 6.2 литра на сто. Много добър показател за този клас автомобил. Но това не означава, че новият Civic няма и достатъчно динамика, когато ви се прииска. Освен това звучи по-добре от почти всички хибриди, които някога сме карали.
      
         
Honda Civic 2023 тест драйв
      
        
Ускорението от място до 100 км/ч отнема 7.8 секунди, приличен показател за класа. Но е съпроводено с недоволен вой. Истинската среда на този автомобил е в града. Там хибридният Civic може да падне доста под 4 литра на сто, ако карате спокойно. Тогава е и приятно тих. Воланът е прецизен, макар да не дава кой знае каква обратна връзка. Окачването е достатъчно стегнато да няма накланяне в завоите, но в същото време е безукорно комфортно. И се справя без проблем с разнокалибрените легнали полицаи из София. Отзад е многозвенно, а не с торсионна греда, както масово постъпват други марки напоследък.
          
           
Honda Civic 2023 тест драйв
      
       
Има още една голяма разлика в отношението на Honda към американските и към европейските клиенти. В Щатите все още можете да имате Civic с чудесната ръчна скоростна кутия от предишното поколение. В Европа получавате нещо съвсем различно.
   
    
Honda Civic 2023 тест драйв
        
         
Нямаме нищо против автоматика, разбира се. В града той е сериозно удобство, а и този Civic, с максимална скорост едва 180 километра в час, не е замислен да вдига адреналина. За това си има Civic Тype R, където ръчката засега остава.
 

Honda Civic e:HEV

184 к. с. максимална мощност

315 Нм макс. въртящ момент (ЕМ)

7.8 секунди 0-100 км/ч

Не, недостатъкът тук е, че от Honda са се опитали да комбинират два различни принципа за управление на този автоматик. Директна предавка, неутрална и паркинг се включват с удобни бутончета - макар и, кой знае защо, с различни размери. Но задната се включва с плъзгащ се лост. Почти всички други модерни автомобили ползват или само бутоните, или само лостчето, така че изборът на Honda е доста объркващ. Въпреки че, ако това е личната ви кола, само след ден-два ще свикнете и вече няма да ви прави впечатление.
     
      
Honda Civic 2023 тест драйв
   
     
Като изключим това, кабината на новия Civic е истински скок нагоре. Качеството на материалите вече е на нивото на доста модели от премиум сегмента. Седалките са с нова система за опора, за която не сме много сигурни как работи, но несъмнено са удобни.
    
      
Honda Civic 2023 тест драйв
    
       
Получавате също станалия класика вече в наши дни забоден върху таблото екран. В което впрочем няма нищо лошо, защото е на удобно място, високо, не изисква за дълго да отделяте поглед от пътя. Графиката и резолюцията са много добри. Управлението с обикновено докосване - също. Слава Богу, има отделни физически бутони за климатика (нашето най-голямо оплакване по принцип от сензорните дисплеи). Тук японците са го решили по много добър начин.

Самата информационна система не е от най-бързите, но все пак е доста по-добра от предишната. Свързването със смартфон е лесно и не се налага да го подновявате при всяко влизане и излизане от колата, както при други. Във високите нива на оборудване приборите също са изцяло дигитални. В базовото са частично аналогови.
    
    
Honda Civic 2023 тест драйв
     
       
Доста оригинална идея е и простиращата се през таблото метална решетка с форма на пчелна пита. В нея са вградени отворите на климатичната система.
Не знам доколко това е практично във времето и дали е лесно за почистване. Но изглежда много добре.

За съжаление по таблото има и немалко пианолак, вече е неизбежна част от новите коли. Но тук поне той е на места, където няма много-много да пипате с пръсти и да оставяте отпечатъци. Имате също безжично зарядно за смартфон и два USB порта отпред - макар и да не са USB-C. Очевидно още дълго ще живеем в разкрачено положение между двата стандарта, и с резервен кабел в джоба.
     
        
Honda Civic 2023 тест драйв
     
       
Мястото е в изобилие, освен ако сте доста по-висок от средния ръст. Нито позицията на педалите, нито скосеният покрив на задната седалка са благоприятни за дългучи - но това е чест проблем при автомобили от Азия.

Багажникът побира 410 литра, което не е никак зле за сегмента. Японците са измислили и една много хитра странична щора на мястото на традиционната кора. Тя се прибира много лесно и не заема излишно място - чудесна идея, която се надяваме и други производители да откраднат.

Разбира се, израстването в качеството неизбежно е свързано и с израстване в цената. Да не говорим за нуждата да плащате за общо три мотора. Базовият Civic започва от около 66,000 лева. Макар че всъщност не е кой знае колко базов - има 17-цолови алуминиеви джанти, кожен волан, климатроник, 7-инчова мултимедия, паркинг сензори и отпред, и отзад, отопление на предните седалки и още куп глезотии.
    
      
Honda Civic 2023 тест драйв
     
       
За 10 хилядарки повече най-високото ниво добавя панорамен покрив, кожен салон, дигитални прибори и аудиосистема от Bose. Да, 75,000 лева все още ни се струва шокиращо много за семеен автомобил от С-сегмента. Но в новата реалност на 2022 година всъщност не е чак толкова шокиращо. А и Civic е пораснала - и като размери, и като качества. Споменахме ви недостатъците й, но като цяло това е икономична, комфортна и практична кола. Точно каквото очакваме от една Honda.
     
     
Още снимки от теста на Honda Civic вижте в ГАЛЕРИЯТА:


   
        

 

0 от 500
  • #32
    4 rate up comment 1 rate down comment
    до Акула ( преди 1 година )
    Истинските мъжаги не карат автомобили втора ръка, Специалисте! Истинските мъжаги не страдат от комплекси и отиват и си купуват чисто нова кола кеш! Дали Хонда, дали Ауди, дали Порше - все тая, техен избор! Но го правят поради възможности, а не от комплекси! Хондата е чудесна и определено няма как да се сравнява с Корола, след като е поне класа над нея! Затова и цената е такава!
  • #31
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Делчо ( преди 1 година )
    Акорд,ще го пускат ли отново?Тази ми е много малка.
  • #30
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Приемчика ( преди 1 година )
    Директна предавка??? В автомобила няма такъв детаил. Коце, Коцеее. мнооо зле
  • #29
    0 rate up comment 9 rate down comment
    Акула ( преди 1 година )
    Хе-хе, само шаранчета ще си закупят тая количка за 70к. Истинските мъжаги си вземаме премиум немска марка втора ръка с 3 литра дизелов двигател и ви гледаме в задното огледало как разсъждавате дали няма да свалите разхода с половин литър, ако стъпвате още по-плахо на газта
  • #28
    6 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Предвиждам скорошен фалит на БГ представителя предвид ненормалните ценови политики. Ако имат повече от 10 продажби на тая цена трябва банкет да направят
  • #27
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Королата е автомобил в сегмента на Дачия. Сивик е нещо съвсем друго
  • #26
    6 rate up comment 0 rate down comment
    До 26 ( преди 1 година )
    Королата е по-евтина. Седанът започва от 55250 лева, а Сивик от 66000. Казвам седан, защото е най-близо до Хондата, която е лифтбек. Но тази Корола ускорява до 200 за 11 секунди, а Сивик за 7,8. Не е същото, нали? Не съм сравнявал оборудването, но мисля че само това е достатъчно. Хонда винаги са ми харесвали повече като дизайн. Тойота правят безлични коли. Здрави, но безлични. Лично мнение. И надеждността им вече не е същата. Всеки цвят има хиляди нюанса. Все едно да спорим кой нюанс е по-бял.
  • #25
    0 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Остави ги тезирекорди. Говорим за реален разход, а не за рекорден. На Королата спокойно се прави разход под 4. А нещо за цените да кажеш? Сравни им цените и сподели каква е разликата. И това не е само у нас а навсякъде Хондите са по-скъпи и то доста. За качество и надеждност няма да отварям приказка. Тойотите са номер 1. Едно време се боричкаха с Хондите, които бяха супер, но в момента не са толкова здрави.
  • #24
    4 rate up comment 1 rate down comment
    До 23 ( преди 1 година )
    Това не е така. Тойота продава много повече хибриди - спор няма. Хонда Инсайт държеше рекорд за икономичност, който май така и не беше подобрен. А най-новите хибриди на Хонда са много добри. Не казвам, че са по-добри, но не са и по-лоши от на Тойота. И със сигурност не харчат повече. На Сивика са сваляли градския разход под 4. Колко да е по-икономична Корола?
  • #23
    11 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Ей, като малките деца сте колко била вдигала колата. Голяма работа колко. Никой не си взема хибрид и да му мери максималната скорост. Хибрида принципно е за икономия, а не да поставяш рекорди за скорост. И без друго над 140 км/ч не е законно да се шофира, но не е и безопасно, както и за колата не е много ок .